Изненада от Петков! Разкритие за властта

В това мнозинство има конфликт непрекъснато, каза той

Изненада от Петков! Разкритие за властта | StandartNews.com

Прекратяването на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец" е добра стъпка, макар и закъсняла. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в интервю за бТВ. Мисля, че тази инициатива си заслужава, защото това е ключов актив на държавата и стратегически обект, каза Петков. И попита: "Защо има такава концесия, защо е дадена, защо не е прекратена.".

Не става въпрос за тръбите в пристанището, а тези извън него, допълни Петков. Той увери, че прекратяването на концесията няма да се отрази на българските граждани.

„В това мнозинство има конфликт непрекъснато, има конкуренция непрекъснато. Ние не си съжителстваме мирно и спокойно, има напрежение. Но всичко ще си заслужава, ако резултатите са добри. Днес беше добър ден за това“, каза още той.

„Ние непрекъснато се ядосваме. Не е лесно. Ние не сме спокойни в това, което правим. Това няма значение обаче. Никой не ни е вкарал в този парламент, за да сме спокойни. Това, което има единствено значение, е ако има краен резултат“, заяви бившият премиер.

И реши да направи комплимент на Цветанка Ризова и медията й: „Това, което се използва, беше европейският регламент, който дава право за такова прекратяване. Мисля, че и вие направихте добър репортаж от bTV и отговориха на въпроса, че не съществуват риск от щети за държавата, защото сме спазили регламента.“.

Той бе запитан дали се срамува да признае, че има коалиция между ГЕРБ и ДПС: „Не. Това, което се случва в момента е много ясно. Нямаше да ги има тези конфликти и напрежение, ако бяхме заедно. Просто имаме общи цели – външна, вътрешна политика, бюджет, Шенген. Заради тези общи цели, трябва да помислим как да ги постигнем“, добави той.

Петков обясни, че при коалиционно споразумение, двете партии сядат, минават през аспектите на управлението, казват си този регулатор е за тази партия, другият за онази. „Ние пък ще направим механизъм за взимане на решения – какви кандидати може да бъдат предложени за дадена позиция. Така ще има конкуренция. Така ще имаме контролиращи функции в двете посоки. Това е надеждата, с която ще подпишем този документ“, заяви Петков.

„За НЗОК минахме през различни опции и кандидати например, не като с БНБ. Ние нямаме съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип“, подчерта той.

„За управител на БНБ имаше различни кандидати. Минахме през плюсовете и минусите на всеки един. На Радев плюсът беше, че той е добре възприет от ЕЦБ. Приоритет ни е еврозоната, тъй че е добре да не сменяме рязко управителят“, аргументира той изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ.

„Зад Гюров мога да застана на 100%. Той има ясна цел на еврозоната. Той става отговорник точно на еврозоната. Ако крайният резултат е добър, дори да има противоборство и напрежение, то значи всичко си заслужава“, каза Петков.

"Хората от ИТН не знам защо и как са в парламента. Гледам да не им обръщам внимание. Гроздан Караджов не го слушам. Този човек няма какъвто и да е авторитет. Знам колко зле управляваше, когато беше министър. Знам защо нашето правителство падна, до някаква степен заради него", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай