Петков с голямо разкритие за Шенген, намеси Борисов

Петков посочи, че има само два начина в България да има правителство

Петков с голямо разкритие за Шенген, намеси Борисов | StandartNews.com

Всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ следващата седмица, коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков в предаването „Неделя 150“ на БНР по повод предстоящото връчване на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. 

„Ще се покажат някакви експерти, които да обяснят колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат. Експертите са нещо като смокинов лист. Всички тези хора ще бъдат зависими, така че г-н Борисов да може да ги командва“.

Петков посочи, че има само два начина в България да има правителство.

„Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие, като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика. Единственият друг вариант е да си направят ГЕРБ, ДПС и БСП коалиция в третия мандат. Моето предвиждане е, че това е трудно да се реализира, защото те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно.

Взимайки решението за гласуване с хартия, те казаха, че не искат правителство, а да отидат на следващите избори и с новите правила“.

Ние ще мотивираме участието на честни хора в изборните комисии, обясни Петков.

„Да имаме 12 хиляди човека, които наистина да се борят и да следят, че изборите се провеждат максимално честно. Ще кажем на българските граждани, че зависи от тях. Те не могат да фалшифицират всичко. Колкото повече хора гласуват, толкова по-малък ще бъде процентът на фалшифициране“.

На въпроса дали партията му се готви за избори Петков отговори, че не вижда друг вариант след този момент.

„Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има“.

Петков не пожела да посочи конкретни имена, но заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са знаели, че Борисов ги лъже.

„Човекът, с който си говорих каза: „Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи“. Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е риска, че Борисов или негово правителство може да управлява“.

Избирайки гласуването с хартия, показваме връщане назад и опит на задкулисието да си възвърне позициите, посочи още той.

Твърдението, че намаляването на емисиите с 40% няма как да се случи без затварянето на въглищни централи, Петков също определи като поредната „борисовка“.

„Ние се преборихме да няма процентно затваряне на централите. Може сезонно да се управляват всички централи, така че да може да намалим емисиите, но да си запазим енергийната сигурност. От ЕК дойдоха и казаха пред всички партии, че не изискват затваряне на централите“.

Петков обясни защо намира слабост в закона, според който всяка смяна на шеф на службите трябва да бъде подписана от премиер и президент.

„Когато има служебно правителство, президентът може да контролира и подписа на премиера. Тогава той сменя всички шефове на служби и главния секретар на МВР. Когато дойде редовно правителство ,то няма никакъв контрол върху тези шефове на служби. В момента предлагаме, изпълнителната власт да може да прави своите кадрови промени“.

Петков призна още, че е разочарован от много от стъпките на служебното правителство.

На въпроса дали ще участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат, Петков отговори, че ако се ГЕРБ и ДПС са част него, ПП не може да участва.

„Ако го връчат на партия „Български възход“, тя е толкова малка, че зад такъв мандат трябва да застане ГЕРБ, БСП, ДПС или „Възраждане“. Ние няма да се подлъжем по маркетингови трикове на хартиената коалиция, която се опитва да замаже очите на българите през някакви маневри, опитващи се да скрият кой наистина ще стои зад това управление. През следващите 3 седмици ще разясняваме всяка от тези маркетингови стратегии“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай