Петков се посипа с хвалби, проговори за Лена и парапета

Ние сме партия, базирана на ценности и принципи, категоричен е бившият премиер

Петков се посипа с хвалби, проговори за Лена и парапета | StandartNews.com

„Ние сме партия, базирана на ценности и принципи. Ако някой ги нарушава, ние ще критикуваме. Не сме в политиката, за да бъдем приятели или врагове с някого. Ние сме в политиката, за да става животът на българските граждани по-добър.“ Това заяви в интервю за бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Според него това, което има значение, са действията, които се случват в последните два месеца. Едни действия на служебното правителство, които от наша страна трябва да носят критика, каза Петков по повод думите на Румен Радев, който нарече партията „шарлатани“.

„Последното голямо разочарование беше с ББР. Това е екипът, с който започнахме разследване как 1 млрд. са откраднати от тази банка“, посочи той. „Изведнъж служебното правителство ги уволнява“, добави той. 

„Ние сме хора, които влязохме с кауза и независимо от никой. Никой няма в България и извън България, който да ни вдигне телефона и да ни каже какво да правим“, каза Петков.

По адрес на Радев той каза: „Аз не знам от какво е излъган. Аз смятам, че всяко наше действие е базирано на тези принципи“.

„Създадохме се не когато Румен Радев ни покани. Ние още 15 години по-рано преподавахме харвардските курсове в Софийския университет“, каза бившият премиер.

Според него, България е постигнала много добри икономически показатели въпреки външните фактори като войната.

„Ако следите пазарите на горивата, доста добре ги следват на вътрешния пазар“, заяви той и добави, че количеството газ, което е влязло в газохранилището в Чирен до октомври, е благодарение на неговото правителство.

Той се похвали и със завършването на газовата връзка с Гърция: "Колкото и да си пришиват всички гръцката газова връзка, само аз и Мицотакис - министър-председателя на Гърция, имахме разговори. Аз ги поздравих за откриването“.

„Мога да поздравя БСП, че ако наистина следват тази политика, в която са казали, че не искат да гласуват модела ГЕРБ да се върне, е нещо позитивно“, каза Петков относно търканията си с партията на Корнелия Нинова.

„Първият мандат няма да бъде подкрепен. За втория мандат ние сме дали 9 гаранции, първата беше хартиената бюлетина. Аз бях изненадан от действията на „българския Меси“ – щял да подкрепи вето на хартиената бюлетина, после нямало да подкрепи…“, каза Петков.

Относно втория мандат той обясни: „Ние бихме го поели само с „Демократична България“ (ДБ). За третият мандат прекалено е рано да се говори, защото не знам на кого ще го даде президентът“.

Петков беше категоричен „на 100%“, че ПП няма да подкрепи ГЕРБ за съставянето на кабинет.

„Нищо лично срещу техния кандидат, човекът изглежда като един стойностен професионалист в медицината. Но като виждаме, колко е активен г-н Борисов, ние очакваме, че човекът, който ще взема решения е той“, каза Петков.

Той коментира и кандидат на ГЕРБ проф. Николай Габровски: „Ние отсега казваме и няма смисъл да губи ценното си време, ние няма да подкрепим първия мандат. Ако успее да направи правителство и иска да говори за 16-те политики, които сме обявили, тогава вратата е отворена за разговори“.

Петков посочи при какви условия ПП биха се опитали да съставят правителство: „Ако президентът даде своето вето (за смесеното гласуване - бел. ред.) и всички кажат - три седмици ние направихме голяма глупост, ще го подкрепим това вето“.

„Ако минат като валяк, тогава няма смисъл да залъгваме хората с надежди. Този парламент показва, че не може да носи отговорност“, каза още той.

„Бихме поели отговорността за правителство на малцинството, ако се изпълнят 9 гаранции, ако не се изпълнят – не“, заяви Петков.

Относно скандала с предложените от него кодове на членовете на БСП той каза: „Какви кодове? Всички ИТ специалисти се разсмяха на тези версии, че може да има някакви флашки, някакви кодове“.

„Можете ли да си представите пред цялата група на БСП в Народното събрание да се говорят за някакви флашки с кодове? Ние сме готови да се направят всякакви одити – външни, вътрешни, експерти, и да го заложим това в закона“, каза той.

Петков обясни и защо не се е явил и пред парламентарната комисия за меморандума с „Джемкорп“: „Тази комисия се случва, точно когато трябва да изслушваме министър Шишков за магистрала „Хемус“. Трябваше да чуем къде е откраднатата магистрала, какво се случва с нея“.

„Министърът на енергетиката отиде, два часа обяснява, когато попитах какво се случи, той вика: „Един огромен цирк“, обясни Петков.

Относно Шенген Петков каза: „Когато си министър-председател, сядаш на една маса с всички европейски лидери. Те ми го казваха директно. Няма да казвам конкретно име. Той каза: „Истината е, че ние знаем много добре какво се случва. Знаем, че номинално спазвате критериите, но реално знаем какво се случва“.

Бившият премиер проговори и за прословутите кадри на парапета с бившата шефка на кабинета му Лена Бориславова. Той беше попитан кой е направил снимката, след като Бойко Борисов каза преди време, че същият, който го е снимал в неговата спалня, е направил и снимката с Бориславова.

„Това е толкова гнусно от тяхна страна въобще да се опитат да направят през жълти новини да го вкарат в обща тема на разговор“, каза той.

„Няма нищо общо, фалшиви новини, пълна лъжа и една помия се опитват да излеят върху нас“, заяви Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай