Петков посочи момента на раздора със Слави

Корупцията е червената линия на „Продължаваме промяната“, категоричен е премиерът

Петков посочи момента на раздора със Слави | StandartNews.com

„Корупцията е червената линия на „Продължаваме промяната“. Предложението Любомир Каримански да е шеф на БНБ от страна на „Има такъв народ“ беше опасност, имаше риск той да не изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ“, каза премиерът Кирил Петков ексклузивно в „Лице в лице“.

По думите му това е бил един от моментите, довели до раздор между вече бившите коалиционни партньори.

„Тогава се обадихме на Слави Трифонов. Казах му – дайте друг ваш кандидат, но да сме съгласни. Каза се не. После се спря всякаква комуникация с Трифонов. Писахме есемеси, искахме да водим диалог, не може да се води диалог“, каза Петков.

Премиерът допълни, че е опитал да говори и с Тошко Йорданов, но той му е отговорил единствено с „не съм оторизиран да разговарям с вас“.

Друг момент, довел до раздор е скандала с МРРБ и парите за пътищата.

Относно МРРБ Петков каза, че от „Има такъв народ“ са настоявали да се разплатят на съмнителни фирми без да има контрол върху техни предишни харчения. След като това не се случило, отношенията им се обтегнали.

„Тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за правителството, за народа, за ситуацията. Просто го направиха както един певец може да го направи, който няма отговорност за България“, каза премиерът.

Той коментира и евентуални предсрочни избори. 

Най-лошото нещо, което може да се случи в този момент, е да влезем в цикъл на избори, в служебни правителства, коментира Петков.

2 милиарда и 200 милиона са достатъчен бюджет за АПИ, за да се ремонтира. Излизането от заседанието в МС на Караджов и още двама министри е силов метод на Слави Трифонов, обясни още премиерът.

„Нали играе силово, не му пука въобще какъв ще бъде резултатът за тази държава, за този народ. Това не изглеждат сериозно.“, каза той. 

На въпрос дали „Продължаваме промяната“ може да бъде в коалиция с ГЕРБ, Петков отговори, че това е невъзможно. „Ние не можем да работим с ГЕРБ в този формат, в който Борисов стои отзад и пуши пурата. Няма как да преговаряме с тях. Борисов е червена линия“, каза премиерът.

Относно евентуална коалиция с ДПС, Петков отговори в същия дух. „Аз не мога да се върна вкъщи и да се погледна в огледалото, ако направя такава сделка“, каза премиерът.

А за партия „Възраждане“ Петков намекна, че двете партии са абсолютно противоположни и няма как да намерят допирни точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай