Вторник,

Петков отвърна на Радев за РС Македония

От: Агенция Стандарт -
2127
Петков отвърна на Радев за РС Македония
A
A
A

Министър-председателят Кирил Петков отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано. Според Петков "не само, че не е било прибързано, а е било ужасно много закъсняло".

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", обясни Петков.

"Вярвам, че ако не искаме Балканите да не осаната най-бедната, най-корумпираната, най-некординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", посочи още той.

"Сега ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива сили, ние отдавна щяхме да сме в много добри добросъседски отношения със Северна Македония. Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не е нашия начин или никой друг - това ни е довело до мястото, на което сме, до най-ниската точка", смята Петков.

Той каза още, че няма да коментира какво е направил президентът на Северна Македония. "Хубавото е, че външната политика на България и на Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете правителства".

Той коментира и последните събития в "Булгаргаз". "Факт е, че "Булгаргаз" е можело да има много по евтин микс и много по-евтин газ", заяви Петков.

"За "Булгаргаз" за мен е абсурдно цената на газа да скача с 30%, а едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, както и да се оправдаваме с гръцка връзка, която впоследствие нашите доставчици казаха, че не е проблем да се заобиколи. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон, да пропускаме такива възможности, е недопостимо. Всеки, който се опитва да направи грешни решения за сметка на всички българи, ако докажем, че това е факт, няма да се колебаем нито секунда да вземем подобни решения и за други дружества", посочи още Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички