Петър Стоянович: Не мога да бъда съдник

Петър Стоянович: Не мога да бъда съдник  | StandartNews.com

София. „Аз не мога да бъда съдник, мога само да чета резултатите." Това каза министърът на културата Петър Стоянович в предаването „Лице в лице" по бТВ. Той коментира, че ще направи пълна ревизия на работата на предишния мандат. Ще има не само финансова проверка, а и ревизии на проекти. 

Стоянович разкри, че лично Пламен Орешарски го е поканил за поста министър на културата. Двамата се познавали от централата на СДС. "Лично съм съпреживял Пламен Орешарски за напускането му на "Раковска" заради отношението към него. Там нещата са изчерпани. Той по субстанция не е партиец. Напълно споделих неговата аргументация да напусне и след това го последвах", коментира той.

"В министерството съм от 3 дни. Това, което видях като наследство, останах с впечатлението, че ужасно много неща са забавени", коментира Стоянович. Той констатира, че доста са забавени конкурсите за българските театри и културните назначавания зад границите. "Днес разговарях 2 пъти с ректора на Софийския университет Иван Илчев, за да бъде решен проблемът с двореца в Балчик. Към сряда и четвъртък ще затворим тази страницата", увери той.

Министърът обясни, че в много моменти българският народ не е имал държава, но въпреки това е запазил духа си. "Трябва да запазим духа си, защото ако него го няма, и пари да имаме, няма да има култура", обяви Стоянович.

Той коментира още, че в много български домове има празни хладилници и съзнанието на хората се насочва само към това как да изкарат прехраната си. "Докато нашата нация мисли за хляба и сиренето, много малко време ще има да отделя за всичко останало. Мизерията озверява и оглупява всеки, дори и най-възвишения", допълни министърът.

Културният министър бе категоричен, че българският народ се нуждае от спокойствие и ясно бъдеще. Той сподели, че не всички българи се чувстват европейци и продължи „Бай Иван и Бай Хасан хал хабер си нямат от тази Европа, за които мечтаем. Нямаме фундамента, нямаме образование, как тогава да говорим за дух и култура?". Стоянович каза, че единствено екипът на Пламен Орешарски може да даде решение на множеството проблеми в страната.

Петър Стоянович уточни, че няма дете от здравния министър Таня Андреева. Той определи грешната информация като медийна спекулация с името му. „Чакам с удоволствие дете от Мария Дивизиева", уточни той. По думите му това, че Дивизиева е началник на кабинета на Орешарски не значи, че е в правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай