Пенсиите: Годините във фризера, стажът расте с 4 мес. (ОБЗОР)

Пенсиите: Годините във фризера, стажът расте с 4 мес. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Възрастта за пенсиониране няма да се повишава през 2015 г. До 31 март обаче трябва да се вземе решение как ще растат годините за пенсия в дългосрочен период заедно с всички необходими компоненти за цялостна пенсионна реформа. Това се споразумя правителството и двата синдиката на специална среща, поискана от премиера Бойко Борисов. Тя се състоя час преди да започнат разговорите на социалните партньори с вицепремиера Ивайло Калфин, който настояваше вдигането на възрастта за пенсиониране да не се отлага за поредна година, а да се приеме компромисен вариант от 2 месеца.

Догодина обаче ще се възобнови нарастването на необходимия за пенсиониране стаж с 4 месеца.

Според сключеното споразумение през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране. Това означава да отпадне привилегията на военни и полицаи да се пенсионират без изискване за възраст и само при навъртян 27 години стаж, 18 от които в системата. На срещата с премиера освен лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Константин Тренчев са присъствали също вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Правителството и синдикатите се разбраха също през следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски от работодателите и самоосигуряващите се лица.

"Търсим национално съгласие за пенсионната реформа, а не политически актив", заяви премиерът Бойко Борисов. Според него пенсионната система е "така кърпена, че не може да функционира. По думите на премиера всичко в системата е "обърнато с главата надолу" и така както в банковата система години наред партиите и политиците "като щрауси са си крили главата в пясъка". Борисов посочи, че в резултат на това вече 53% от постъпленията от данъците отиват за плащане на пенсии, вместо те да се покриват от осигурителни вноски. Борисов призова всички политически сили в Народното събрание, работодателите и синдикатите "да разговарят и да направят така, че да гарантират доходите на хората и пенсиите". "Ние можем и сега с мнозинството, което имаме, силово да наложим. Нито държавата е наша, нито съдбата на хората трябва да се реши от една или няколко партии", заяви той.

Борисов посочи, че предстои да разговаря с работодателите, както и с лидерите на политическите сили в парламента. Разговори ще има и с полицейските синдикати по повод въвеждането на пенсионна възраст за униформените. Идеята е да се направи диференциация на работещите в силовите ведомства, така че облекчени условия за пенсиониране да има само за служителите, които са изложени на опасност.

"Въпреки, че настоявах възможно най-бързо да се изработи пълният пакет на пенсионната реформа, приех предложението да удължим преговорите до 31 март и да потърсим максимално съгласие", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин. Преди срещата с премиера и синдикатите Калфин написа в профила си във Фейсбук, че предлага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за масовата, трета категория труд през следващите две десетилетия. Според него тя трябва да достигне 65 г. за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това да се обвърже с продължителността на живота. Според него, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, "или пък да "гарантираме" мизерните пенсии".

От 2015 г. избираме частен фонд или НОИ

От 2015 г. родените след 31 декември 1959 г. сами ще избират дали да се осигуряват в частен пенсионен фонд за втора пенсия или изцяло за пожизнена пенсия от НОИ. Това е една от точките в споразумението между правителството и синдикатите.

В момента 5% от осигурителната вноска на работещите отива за задължително допълнително осигуряване в т.нар. универсални фондове на частните пенсионни дружества. Те бяха въведени през 2000 г. От следващата година по избор ще бъде и режимът на осигуряване на категорийните работници. Опциите са осигуровката да отива в частен професионален пенсионен фонд или в Държавното обществено осигуряване. За работещите при първа категория работодателят сега внася 12% допълнително в професионален фонд, който после трябва да изплаща ранната пенсия, докато осигуреният навърши нормалната възраст за пенсиониране. Години наред обаче тази ранна пенсия се плаща от НОИ, заради недостатъчно натрупани средства в професионалните фондове. Според частните пенсионни дружества виновни за това са работодателите, които не превеждат навреме вноските на работниците си.

Работодателите бесни, напускат тристранката

"Кабинетът в полунелегалност се договаря със синдикатите. Капитулира пред протестите и се отказва от това, заради което беше избран - реформите." Така рязко реагираха работодателски организации, които разбраха от медиите за сключеното споразумение. И заплашиха, че ще напуснат тристранката.

"Отказваме да признаем легитимността на сепаратисткото споразумение на правителството със синдикатите, направено зад гърба на бизнеса", заяви председателят на БСК Божидар Данев. Според него това е стил на работа на синдикатите и посочи за пример увеличението на минималната заплата от догодина. "Трябва да се разбере, че без предприемачи, без инвеститори, няма синдикати, няма и бъдеще българската икономика и страната. Изпаднали сме в управленски цайтнот, който не е продуктивен", посочи Данев.

Без промяна за миньорите

Ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд остава при същите условия като тази година. Това означава, че и за тях няма да има увеличение на пенсионната възраст, а от 1 януари 2015 г. НОИ ще продължи да плаща ранните пенсии, след като професионалните фондове прехвърлят парите от партидите на новите пенсионери. На срещата с министър Калфин социалните партньори за пореден път са отложили взимането на решение кой и как да плаща ранните пенсии на работещите при тежки условия. Този въпрос трябва да бъде решен заедно с целия пакет от пенсионната реформа до края на март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай