Пеканов откри безсмислени европроекти

Планът за възстановяване не е амбициозен, каза икономическият министър

Пеканов откри безсмислени европроекти | StandartNews.com

Безсмислени европроекти откри вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. В интервю за БНТ той коментира края на програмния период и Плана за възстановяване. Според него няма риск да се спират оперативни програми заради работата на служебното правителство. Евентуално такъв проблем би дошъл от работата на третото правителство на Бойко Борисов.

Проблемът е дали не се случва нещо извън статистиката – проучваме такива сигнали, но не искам да говоря преди проверките да са завършени, посочи Пеканов. И призна, че има притеснения относно безсмислени европроекти – модерни спортни съоръжения в села, където няма свястна ВиК услуга.

Планът за възстановяване не е амбициозен, категоричен бе икономическият министър.

Опитваме се в рамките на този служебен кабинет Планът за възстановяване и устойчивост да бъде готов, каза Пеканов. И обясни: „Планът за възстановяване и устойчивост е уникален ресурс. От години Еврозоната и Европейския паричен съюз се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризи по-бързо и за повишаване на потенциала на икономиката. Ние заварваме процеса по изготвяне на този план в една много трудна фаза. Заварваме един план, който още не е готов, а по мое мнение не е и достатъчно амбициозен. Проблемът е, че има нужда той да бъде предаден в кратък срок. В другите страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по ресори Министерства и експерти. Тук този подход не е напълно спазен и намирам някои проблеми. В момента работим.“.

„Този план не е и достатъчно амбициозен. Има отворени въпроси – технически неизправности, а в същото време искаме и да го подобрим. В сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция. Заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. В социалната сфера също може да има подобрение. Започнахме много интензивна работа и всеки ден провеждаме срещи. Вече имахме среща със социалните партньори и те също казаха, че винаги може да се подобри планът. Те сложиха теза върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват още тази година, за да може да подпомогнем възстановяването на икономиката. Има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още плана, но и да не се забавим и той в максимално кратък срок да бъде готов. Опитваме се в рамките на този служебен кабинет той да е готов“, допълни Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай