Четвъртък,

Пазарът ще определя цената на газа за България

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
A
A
A

Пазарният елемент в новото споразумение с „Газпром“ ще бъде този фактор, който ще определя цената на природния газ от Русия за България. От пазара ще зависи и цената, на която синьото гориво ще се предлага на българските потребители. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за Нова телевизия.

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа, обясни Петкова.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто. За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар. пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, добави тя.

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомисията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички