Павлова: Солидарна съм с превозвачите

Павлова: Солидарна съм с превозвачите | StandartNews.com

Всяка една инвестиция в пътища е инвестиция в бизнеса, икономиката и туризма, смята регионалният министър

Солидарна съм към превозвачите, които наистина претърпяха огромни загуби заради безобразията на гръцките фермери, но не трябва да наказваме българите, които са решили да пътуват по празниците. Трябва да има разбиране и от двете страни. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Неделя 150" по БНР.

Агенция „Пътна инфраструктура" е изготвила план и е в готовност за обособяване на алтернативни маршрути за пътуващите, в случай че се обяви частична блокада на граничните контролно-пропускателни пунктове, обясни тя. И уточни, че се работи по облекчаване на трафика по празниците. Ремонтите на магистралите ще бъдат преустановени след празниците, за да не пречат на пътуващите, каза още Павлова.

Ще има и организация за превантивно спиране на ТИР-овете, за да се осигури спокойно пътуване за шофьорите на автомобили, които са много повече по празниците. Апелирам превозвачите да проявяват разбиране, да бъдат търпеливи и да не нарушават забраните. Най-важното е да стигнем живи и здрави, продължи регионалният министър.

Реинвестират приходите от винетки в поддръжката на пътищата

В нито една от държавите в Европейския съюз, които ползват винетни системи, няма 3 или 6-месечни винетки. Неефективни са и струват повече, нищо че на пръв поглед изглеждат по-евтини, заяви тя. Хората, които идват в България на почивка, могат да си купят седмична или месечна винетка, каза тя. В същото време разходите за производство, разпространение и контрол са големи и ги правят неефективни. Идеята е приходите от тези такси да се реинвестират в поддръжката на пътищата, за да имаме хубавите пътища, които всички искаме, коментира Лиляна Павлова.

Ние сме в пазарна, а не планова икономика и трябва да заплащаме за всяка услуга - в случая за използването и поддръжката на пътищата. Държавата ни е избрала солидарния модел на преразпределение на ресурсите, но ниската данъчна тежест прави ресурса недостатъчен. Затова пътищата трябва да се дофинансират с приходи от използването им, каза министърът.

Ние нямаме нито пътен данък, нито добавка в акциза на горивата. 2004 година, когато въведохме винетката, избрахме да не усложняваме системата за събиране на приходи за пътищата, изтъкна тя.

Искаме да въведем по-справедлив модел чрез въвеждането на тол такса, каза министър Лиляна Павлова. Тежкотоварният трафик руши пътищата и замърсява много повече от леките автомобили, затова и е редно да заплащат за изминато разстояние. Това от своя страна драстично ще увеличи приходите, които пък ние ще инвестираме в поддръжка, за да имаме добри пътища, обясни тя. С въвеждането на електронна винетка пък ще премахнем една друга основателна критика към нас, и така те ще бъдат с валидност 12 месеца без значение в кой месец си я купил, каза още тя.

Всяка една инвестиция в пътища е инвестиция в бизнеса, икономиката и туризма. Това, че не инвестираме достатъчно в тях, е довело до лошото състояние, в което са сега, добави Лиляна Павлова.

Пълната блокада на границата с Гърция навръх Великден се отменя. Това обявиха по-рано превозвачи пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай