Павлова поема функциите на министъра на инвестиционното проектиране

Павлова поема функциите на министъра на инвестиционното проектиране | StandartNews.com

София. Всички функции на министъра на инвестиционното проектиране ще се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тези промени  бяха приети от НС  на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.

Настоящите министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще осъществява държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, на органите на местното самоуправление и местната администрация, ще извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика, и организира неговата работа.

В изпълнение на правомощията си в областта на устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството ще издава подзаконовите нормативни актове, предвидени в закона. Функциите на министъра на инвестиционното проектиране по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Със законопроекта се предвижда започнатите производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, които са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, да се довършват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Съгласуването и одобряване на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж за тях, за които не е започнато производство, ще се извършва от общинските или областни администрации.

В съответствие с поемането на функциите на Министерството на регионалното развитие и на Министерството на инвестиционното проектиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предложени и промени в други закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай