Патриотите искат свикване на КС заради центъра на НАТО

Патриотите искат свикване на КС заради центъра на НАТО | StandartNews.com

София. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че президентът трябва да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради центъра на НАТО у нас.

Поводът е новината, че Алианса утвърди незабавното разполагане на команден център в България

От Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Това означава, че няма да се търси разрешението на парламента и без дебати ще се създаде контролният център, пише "Дарик"

Патриотите смятат обаче трябва темата да влезе в Народното събрание. Това разрешение трябва да мине през Народното събрание по няколко причини, изтъкна Красимир Каракачанов. Това му е работата на парламента и за да няма спекулации в обществото, изтъкна той.

За да няма спекулации, че това е подготовка за война срещу този или онзи, е нормално това да се обсъди от съответните ресорни комисии и в Народното събрание, мотивира се той, като допълни, че дали съответните заседания по темата биха били открити или закрити, е друг въпрос.

„Има орган, който трябва да си каже думата както и по отношение на всякакви преминаващи границата чужди военни сили било за учения, било транзит и така нататък", категоричен е Каракачанов.

Той настоя, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се свика Консултативният съвет по национална сигурност при държавния глава.

„Задължително е според мен, защото вместо президентът да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП и за един или друг вид енергия, е нормално да инициира подобен консултативен съвет. Защото ситуацията е следната: войната в Близкия изток е от четири години, а последната една година тя стана още по-завързана като ситуация и се появява ИДИЛ - онези брадати хора, които обезглавяват и горят пленниците; ситуацията в Украйна нито в момента, нито в бъдеще за съжаление ще се укроти. Има теми, които трябва да коментираме и да ги коментираме с оглед на това до каква степен българската армия може да изпълнява своите конституционни задължения - да гарантира териториалната цялост и суверенитета на България, доколко силите за сигурност са адекватни и работят адекватно и така нататък", каза Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай