"Патешкият тест" на кремълската пропаганда в България

Руският зет Атанас Чобанов се прицели с лъжи срещу гаранта на евроатлантизма у нас Делян Пеевски

"Патешкият тест" на кремълската пропаганда в България | StandartNews.com

Пропагандата не спи и празници не признава. Особено руската. Поредното доказателство за тази наложила се през десетилетията максима дойде навръх Нова година. В последните часове на отминалата 2023 г., докато всеки нормален гражданин на страната се подготвяше за празничната трапеза, руската пропагандна машина и нейните верни и неуморни труженици у нас пишеха с пот на челото, за да изстрелят поредния мощен залп от дезинформация.

Целта отново бе да се засипе с манипулации обществото ни, което – според Индекса за медийна грамотност за 2023 г. и без това се нарежда сред най-уязвимите на руска пропаганда в ЕС. А мишената – един от политиците в България, доказал се като основен гарант за евроатлантизма у нас и именно затова превърнал се в главна цел на кремълската машина за дезинформация – председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Какъв бе резултатът от новата акция на кремълските труженици? Статия в сайта BIRD с гръмовното заглавие „Евроатлантикът Пеевски печели от търговия с Русия“, разпространена със скоростта на новогодишна заря в цяло ветрило от онлайн издания. Дословно и безрезервно. Напълно в синхрон с механизма на действие на руската пропаганда в западния свят и в частност – в България.

А информацията във въпросния материал, представена като анализ на „данни от украинските и руските митници“, чийто начин на получаване и съответно ниво на достоверност така и не стават ясни, не издържа дори най-проста проверка в българските търговски регистри. Те – за разлика от митническите данни на която и да било държава, са напълно достъпни за всеки, решил да ги провери. И в тях няма и следа от каквато и да било връзка – нито в миналото, нито в настоящето, между фирмите, изредени в материала на BIRD и Делян Пеевски, към чието име сайтът ги пришива с широко използвания от руските тролове и журналисти на повикване шаблон „свързвани“. Без да дава никакви доказателства, защото такива няма. Но както знаем, пропагандата разчита не на факти, а на манипулации и внушения, именно, за да заглуши истината и да я замени с фалшива реалност.

Защо мишената е именно Пеевски?

Причините не са една и две, но главната е, че с поведението си в Народното събрание и законодателната си дейност председателят на ПГ на ДПС се утвърди като основен гарант за евроатлантическата ориентация на България. Предприемайки редица стъпки, за да предотврати нарастващите опити на Москва да използва страната ни за плацдарм, от който да заобикаля санкциите на ЕС, наложени срещу Русия и режима на Путин.

Още от първия ден на инвазията на Путин в Украйна ДПС заяви ясна позиция, осъждаща нахлуването, а самият Делян Пеевски бе първият политик, предупредил, че руската „Лукойл“ се възползва от дерогацията, предоставена на държавата ни от ЕС, като трупа свръхпечалби, с които финансира войната, водена от Москва срещу Киев. Той бе сред основните двигатели на цяла поредица от законодателни промени, целящи да ограничат възможността стратегически български активи да са в руски ръце, а също и налагащи мониторинг срещу навлизането на съмнителни капитали в икономиката ни. Както и на решенията на парламента за предоставяне на помощ на Украйна в битката й срещу Русия. Жизненоважна за Киев помощ, заради която Пеевски беше и един от тримата български политици, на които лично украинският президент Володимир Зеленски благодари с постове в социалните мрежи.

Пак председателят на ПГ на ДПС бе и първият политик, който скочи срещу арогантното решение на посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова да заключи за миряни Руската църква и последователно се противопоставя на всеки опит на Москва да използва българското публично пространство, за да разпространява пропаганда. Последният подобен пример бе преди само няколко дни, когато Пеевски сезира службите заради допускането на територията на България на екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“. На този фон поредният пропаганден залп на руската машина за дезинформация срещу него всъщност дори не бе изненадващ.

Теорията за патешкия тест

Не е изненадваща впрочем и платформата, от която залпът бе изстрелян. Сайтът BIRD и неговият главен редактор Атанас Чобанов, който е и автор на въпросната статия, от години са сред основните рупори на руската пропаганда у нас макар упорито да се опитват да прикрият тази си същност с твърдения, че отстояват прозападни ценности. Доколко тези твърдения са истина е лесно проверимо чрез една от основните теории в американската политология – т.нар. патешки тест. Според нея, ако нещо изглежда като патица, плува като патица и кряка като патица, то най-вероятно е именно патица.

Е, Атанас Чобанов се държи и кряка като кремълска патица. Доказателство за това далеч не е само навикът му да разпространява обслужващи Москва манипулации, които се основават не на истината и фактите, а на внушения. Биографията му сама по себе си също е достатъчно показателна.

Руски зет с дебели московски връзки, през 80-те години той е комсомолски секретар, а непосредствено преди демократичните промени у нас, кандидатства за членство в БКП. След падането на комунизма обаче се преориентира и се намята с камуфлажното облекло на „десен“, бързо преквалифицирайки се в политически емигрант в Париж. Това не му пречи да се ожени за рускинята Мария Онучко, работеща за издание от проекта „Русия отвъд“ - основна брънка на Кремълската пропаганда, чрез която Москва разпространява дезинформация в западните държави. Връзките му с пропагандната машина на Кремъл далеч не спират дотук. Чобанов е зет на дългогодишния кореспондент на държавната РИА Новости, Интерфакс и предшественика на „Русия отвъд“ Виктор Онучко. На този фон, всички опити Чобанов и издаваният от него сайт BIRD да се изкарват прозападни са ни повече, ни по-малко комични. А всяко тяхно крякане е издайнически знак, че публикуват поредния продукт  на руската пропагандна машина. Също толкова издайническо, колкото и участието в този залп на останалите сайтове, препечатали дезинформацията на BIRD.

Първи в редицата бе „Медиапул“, последван от Gospodari.com и Клуб Z. Все издания, които твърдят, че правят качествена журналистика, базирана на евроатлантическите ценности и дори получават субсидии от „Америка за България“, за да съществуват, но всъщност безскрупулно използват дотациите в долари, за да разпространяват зад гърба на дарителите си платена с рубли пропаганда. Както лъсна в случая със статията на BIRD.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Аква
преди 3 месеца

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ЗА ПЕЕВСКИ! СЛЕД НЕЯ ИДЕ 3 МАРТ!

Откажи
Вася
преди 3 месеца

Абе, тоя два мандата не го видяхме в НС.Сега голям защитник,преди Приватизатор,Ликвидатор,...Абе МАГНИТСКИ.

Откажи
evpetra
преди 3 месеца

Е, Стандарт най-после открито започна отново да служи на предишния си господар - Пеевски. Само глупаци могат да се подмамят от "евроатлантическите" напъни на намагнитения "успешен млад човек", който вече нито е млад, нито е успешен.

Откажи