Първо промени, после оставка

Близо час Орешарски, Местан и Миков на среща в парламента

Първо промени, после оставка | StandartNews.com

Кабинетът се разпуска най-рано във вторник след КСНС

София. Спешни реформи преди оставката на кабинета и разпускането на Народното събрание. Затова са се разбрали премиерът Пламен Орешарски и представители на двете партии, които подкрепят правителството, научи "Стандарт". Министър-председателят, лидерът на ДПС Лютви Местан и председателят на Народното събрание Михаил Миков изпиха по едно кафе в стаята на парламентарния шеф.

Първоначално се твърдеше, че в стаята на Миков е и Сергей Станишев. Впоследствие обаче никой от БСП не потвърди информацията. Червени дори обясниха, че Миков е говорил от името на социалистите. В това време пък един от основните вносители на новия Изборен кодекс Четин Казак (ДПС) непрекъснато ходеше между стаята, в която бяха четиримата, и тази на зам.-шефката Мая Манолова. Очаква се кабинетът да не подаде оставка утре, както призова лидерът на БСП Сергей Станишев. Това може да стане най-рано следващия вторник, след като на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента партиите се разберат за приоритетите и важните реформи, както и за датата на изборите.

Възможно е парламентът да работи до 29 юли или до 5 август, което означава, че вотът ще е или на 29 септември или на 5 октомври.

Вчера от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че при оставка на кабинета ще държи мандата възможно най-дълго. "Ще държа мандата, ще ви разигравам и аз. Щом искат игри и аз мога да ги играя. Да, ще държа максимално дълго мандата, защото няма да карам моите избиратели да идват да гласуват, докато са им летните отпуски", заяви той. И предрече, че "тонът на КСНС при президента ще бъде конфронтационен". Малко преди това обаче лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на кабинета и бързи избори на 20 юли. В първата си публична изява след катастрофалния за партията резултат на изборите за Европейски парламент, Сидеров се появи заедно с депутатите от парламентарната си група пред Народното събрание и започна да скандира "Оставка". Избраниците носиха и плакати, с които поискаха предсрочните избори да са на 20 юли. Внезапният обрат в позицията си Сидеров обясни със спирането на "Южен поток".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък посочи, че консултациите по приоритетите са "над партийния егоизъм". "Ситуацията е драматична, но не трябва излишно да се драматизира и да се нагнетява с тежки думи", отсече той. "Без значение кой с какви политически емоции и мотиви действа, трябва да сме национално отговорни", коментираха вчера депутати от БСП и ДПС. От ГЕРБ също дадоха да се разбере, че "рискът от безвластие и политически вакуум" не е добър вариант. Точно кадри на ГЕРБ от средния ешелон във властта алармирали своите, че държавата ще колабира, ако червени и депесари зарежат всичко и тръгнат на избори посред лято.

СПОРЕД БСП И ДПС:

Какво трябва да се направи

- Трябва да се коригират и разпишат финансовите отчети по ресори за Споразумението, което Брюксел преди дни ни върна. Ако не бъде направено, рискуваме 2015 година да останем "на сухо" и милиони евро от Европа да не влязат у нас.

- Под въпрос е Водната стратегия и Водната реформа в МОСВ, където също е нужен примерен план, иначе средствата от ЕС са под въпрос.

- Министерството на финансите трябва да напишат стъпките за емитирането на външния дълг.

- 140 млн. лв. в здравеопазването "висят" при оставка на кабинета заради реформата в Спешна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай