Първи осъден за купуване на гласове

Плевенчанинът е осъден по бързото производство на 5 месеца затвор

Първи осъден за купуване на гласове | StandartNews.com

Плевен. Първият хванат купувач на гласове вече е тикнат в затвора, след като тази сутрин скоростно окръжния съд осъди арестант от близкото с. Згалево. 29-годишният Милен Митов бе задържан непосредствено в деня преди вота.

Пет свидтели заявиха пред съдия, че той им наброил по 15 лева на 9 май, за да пускат бюлетини за ДПС. Освен това ще заплати глоба от 10 хиляди лева.
 

Митов направил самопризнания и сключил споразумение с прокуратурата. Той е осъден на 5 месеца лишаване от свобода и ще ги излежи ефективно. Присъдата е приведена в действие.

Предстои процес по същия казус и срещу Стоян Радков, на 43 г. от с. Чомаковци. Срещу него е подаден сигнал затова, че платил 20 лв. за гласа на свой съселянин, който също трябвало да подкрепи ДПС.

В Поморие е арестуван брокер на гласове. "Мъжът е задържан за 72 часа, а в понеделник прокуратурата ще поиска постоянна мярка "задържане под стража", съобщи говорителят на бургаската прокуратура Красимира Кателиева. Тя отказа да съобщи дали брокерът е арестуван с белязани пари и за коя политическа сила е пазарувал избиратели. Сигнал имаше и за купуване на гласове в созополското село Зидарово. Според очевидци жена е раздавала по списък по 20 и 50 лева на ромите в местното кафене. В секция в монтанския квартал "Младост" е засечена тъмна стаичка с прозорец. През стъклото може да се види избраният номер на бюлетината. Предполага се, че стаичката е направена по този начин умишлено, за да се контролира вотът на платените избиратели. По случая се извършва проверка.

Няколко жалби са били подадени от старозагорци, агитирани със SMS-и на мобилните си телефони да гласуват за коалиция "Център - Свобода и достойнство". Съобщението е било подписано от единия от съпредседателите на коалицията Касим Дал, в която влиза и НДСВ. Активисти на БСП обвиниха областния управител на Бургас в отпуск Константин Гребенаров, че обикаля изборните секции в община Созопол със служебния си автомобил. Според червените той обикалял със служебния си фолксваген и раздавал сандвичи на застъпници и наблюдатели на ГЕРБ. Гребенаров категорично отрече да обикаля избирателния район, още повече в деня на вота, със служебен автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай