Първанова завера

Експрезидентът събра свои на тайна сбирка в НДК, заклейми Волен с декларация

Първанова завера | StandartNews.com

София. Георги Първанов пак подля вода на своите. На 10 януари той извади от нафталина движението си АБВ. И използвайки казуса "Волен Сидеров", нападна "Позитано" и даде знак, че готви втора червена листа за евровота.

"Осъждаме остро действията на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров и група депутати от същата партия", обявиха с декларация до медиите от името на АБВ Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин и бившият ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. "Недопустима е неясната реакция от страна на партия мандатоносител БСП и подкрепящата правителството партия ДПС", пише още в документа. Той е бил съставен вчера сутринта на завера в НДК. В сбирката на отцепниците участвали още бивши кметове, учредили АБВ през 2010 г., съобщи агенция БЛИЦ.

Регистрация на АБВ за евроизборите и алтернативна червена листа били основна теми на сбирката в НДК, уточниха за "Стандарт" запознати. Според близки до хората на Първанов Калфин щял да е водач. Само преди седмица той бе спрегнат за номер 1 в листа на напусналата БСП Татяна Дончева. Тогава обаче евродепутатът отрече пред "Стандарт" да е част от новия политически проект на адвокатката. Но многозначително отбеляза, че "нещата ще станат ясни до 10-15 дни". "Все още няма алтернативна лява листа за евроизборите. Ако има такъв акт, сигурно ще бъде обявен", каза снощи Калфин пред Би Ти Ви. И допълни: "Има доста разговори, които се водят в различни формати с доказани авторитетни фигури".
В ранния следобед вчера в Благоевград Първанов нито потвърди, нито отрече втора алена листа. Той лично ще я поведе, съобщи обаче БЛИЦ. Според източници на "Стандарт" бившият президент вече ангажирал медийния Нидал Алгафари в кампанията.

Случайно или не, политическият ден започна с мнение на Бойко Борисов за лявото пространство във фейсбук: "Всъщност истинският проблем в България е това, че няма лява партия. В момента имаме т.нар. левица, която изцяло се ръководи от ДПС и в същото време основните им тези са повече центристки и десни".

Ако Първанов направи алтернативна листа или работи за такава, ще се прости с членството си в БСП, коментираха ключови фигури от "Позитано" 20. Те цитираха устава, според който наказанието за подобна дейност е изключване.
Първанов трудно ще събере гласове в своя полза, убедени са и изборни спецове. Те изчислиха, че за изпращането на един депутат в Брюксел са нужни 130 000-150 000 гласа. Ясно е, че Първанов се възползва от ситуацията с Волен Сидеров, за поредната си атака срещу Сергей Станишев, който е лидер на ПЕС, категорични бяха на "Позитано". И допълниха, че това се прави в момент, когато БСП е в подем.

Според приближени до Първанов един от сценариите бил Калфин да бъде издигнат като независим, граждански кандидат. Така нямало да се влезе в колизия с партийния устав. По неофициална информация бившият президент е насрочил за вторник нова сбирка в НДК, на която поканил около 200 привърженици. Калфин обаче нямало да бъде, защото щял да е в Страсбург за започващата последна сесия на европарламента.

Дадохме ясен знак

Георги Първанов

- Г-н президент, ще правите ли втора евролиста, паралелна на БСП?

- Към днешна дата се занимавам с това, което вие знаете. В Благоевград съм по друг повод. Но ако има новини в посоката, в която ме питате, ще ви информирам.

- Ще възраждате ли АБВ?

- АБВ днес (бел. ред. петък) се е обадило, както вие виждате, с една ясна позиция. АБВ е гражданска инициатива, която има за цел да произвежда политически позиции. Днес го правим. Надявам се да оцените нашия знак.

Ако има втора листа, тя ще работи за ГЕРБ

Илияна Йотова, евродепутат и член на ИБ на БСП

Надявам се след 3 дни в Страсбург да разбера лично от Ивайло Калфин какъв ще е проектът му с Георги Първанов, защото очевидно никой друг не смее на този етап да го обяви публично. Ако тази листа се прави за сметка и срещу БСП, то тя работи за ГЕРБ. Сигурно от гледна точка на Ивайло Калфин е добре да премери сили без гласовете на БСП и без силната фигура на Стефан Данаилов до себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай