Първанов не иска да сме фронтова държава

Първанов не иска да сме фронтова държава | StandartNews.com

България трябва да отхвърли всякакви опити да бъдем квалифицирани като фронтова държава, категоричен бе президентът (2002 - 2012 г.) и председател на АБВ Георги Първанов.

"Възразявам в България да бъдат разположени нови части, особено в контекста на разбирането за фронтовите държави", смята той. И подчерта, че страната ни в никакъв случай не трябва да допуска да стане територия за "база на атаки срещу наши съседи", като поясни, че АБВ няма нищо против координиращия щаб. Първанов припомни, че подобна позиция е отстоявал още от 90-те години на миналия век.

По думите му България трябва да разгледа и възможността за въвеждане на облекчен режим за получаване на гражданство за сънародниците ни, живеещи в Украйна. "На територията на тази държава има множество хора със силно българско самосъзнание и ние трябва да сме готови да посрещнем тези от тях, които решат да потърсят закрила у нас".

Той съобщи още, че АБВ ще стартират подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да даде оценка за състоянието на енергийния сектор у нас.

Първанов подчерта още, че множество леви формации, извън БСП, както и леви НПО, са изразили подкрепата си за АБВ за предстоящите местни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай