Първанов: ГЕРБ са ни опоненти, БСП- конкуренти

Първанов: ГЕРБ са ни опоненти, БСП- конкуренти  | StandartNews.com

София. Президентът Георги Първанов ясно декларира, че няма да напусне БСП, но че Националната гражданска инициатива АБВ ще издигне своя лява алтернативна листа на европейските избори. Пред медиите той поясни, че основният му опонент на изборите ще бъде ГЕРБ, а БСП са негови конкуренти.

За водач на евролистата от сега безапелационно е посочен евродепутатът Ивайло Калфин. В залата бяха обявени и хората, които ще застанат зад АБВ на евроизборите: Румен Петков, Ивайло Калфин, Евгений Желев, проф. Борислав Борисов, ген. Михо Михов, Цветан Антов, Людмил Веселинов – кмет на Попово, Деян Енкин, Константин Проданов и др.

Изборите ще покажат, че АБВ е най-перспективната формация, може би затова е този гняв, тази агресия, каза още Георги Първанов.

 „Ние тръгваме оптимистично и уверено в тази компания", допълни той. 

Първанов не приема обвиненията срещу него за предателство, тъй като той е част от хората, подарили 10 години победи на партията.

"Нямам претенции за лидерство в БСП, но се надявам в БСП да стане промяната, защото ако не стане, нещата ще отидат към по-зле. Различия ще има, но хайде да запазим добрия тон. Ако бъда критикуван, нека да е за политики", заяви Първанов.

От листата признаха, че ще се конкурират с БСП по отношение на националната политика, но по думите на Първанов проблемът не е в правителството, а в парламента.

Първанов обяви, че ще се стреми към консолидация на левите партии. По думите му евролистата на АБВ ще има подкрепа както в център ляво, така и в дясно център.

Бившият държавен глава изчете решение от провелата се общинска конференция на БСП в Монтана, от която стана ясно, че тамошните червени са издигнали кандидатурата на Ивайло Калфин за водач.

От своя страна евродепутатът обяви, че е разпратил писмо до организациите на БСП, в които ясно отбелязва ангажимента си към АБВ и моли номинациите към него да спрат, освен ако изрично не подкрепят алтернативната лява листа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай