Партийни разногласия за подуправителите на БНБ

Партийни разногласия за подуправителите на БНБ | StandartNews.com

Реформаторският блок, Патриотичният фронт и БСП се обявиха срещу кандидатурите за подуправители на БНБ, обсъждани в Народното събрание.

От парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепим екипа, който Димитър Радев предложи, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев представи пред парламента номинациите за подуправители на централната банка, като изтъкна опита им в ръководенето на банковата система, пише БНР.

За управление "Банков надзор" е номиниран Димитър Костов, който практически следи работата му от 2014 година. За кандидатурите на Калин Христов, който и в момента управлява валутния борд, и на Нина Стоянова, която трябва да поеме управление "Банково", управителят на БНБ обърна внимание върху доброто им познаване на европейското законодателство и работата им в подготовката на платежните системи за влизането в еврозоната.

"Всеки от кандидатите е отличен експерт, с безупречна репутация. Техните големи, сравнителни предимства се състоят в отличното познаване на управленските и операционните процеси в централната банка, както и в натрупания опит в ръководството на много успешни дейности и проекти в БНБ. Тримата кандидати са професионалисти и личности, които могат да бъдат оценени според реално свършеното от тях досега. Избирането им ще осигури предсказуемост в действията на БНБ, в някои от ключовите и успешно изпълнявани досега функции на централната банк", каза Радев.

„Имаме доверие на Димитър Радев и смятаме, че той има право да избере екип, на който ще разчита. Очакват ни много сложни месеци на работа в БНБ по отношение това, което ни очаква в оценка на активите на цялата банкова система - стрес тестовете, сложен закон за преструктурирането на банките, връщане на доверието", обясни пък Стоянова.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че десните са били против втория мандат на Иван Искров за ръководител на БНБ и са се оказали прави заради кризата с КТБ.

"След КТБ начело на "Банков надзор" трябваше да застане някой с безспорен авторитет, който в живота му никога не се е случвало да е имало какъвто и да е било проблем с банка. И някак си вие да ни предложите финансовия министър на Жан Виденов, който да поеме "Банков надзор", най-критичния пост в държавата в момента... Ние го считаме като предизвикателство към нас", поясни той.

Патриотичният фронт няма да гласува за предложените подуправители, обяви депутатът Емил Димитров. По думите му, запазването на екипа на Иван Искров реално е награда за провала му с КТБ.

"Те имат своя опит, своите възможности, но са се компрометирали като екип, който в условия на криза, ето, случилото се с КТБ, реализира се проблемът, те не можаха да действат адекватно. Така че понесете си сами риска, изберете, скрийте се зад каквито си искате лозунги, но утре обяснете на хората, които са си загубили парите, че вие сте помогнали да няма виновни, а да има само наградени".

От "БСП лява България" обърнаха внимание, че от БНБ са обмисляли банкова ваканция заради кризата през лятото. Славчо Атанасов от партията заяви, че кандидатите за подуправители трябва да бъдат разследвани:

Несериозни са тези неща. Просто господин Радев в момента, за жалост, шеф на Българска народна банка е една маша в ръцете на две политически сили. Вместо тези хора да бъдат разследвани, ние в момента ги връщаме на бял кон в БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай