Партия МИР и Българска Газова Асоциация обсъдиха как България да излезе от газовата криза

Ръководството на партия МИР се срещна днес с ръководството на Българска Газова Асоциация и обсъдиха спешни мерки

Партия МИР и Българска Газова Асоциация обсъдиха как България да излезе от газовата криза | StandartNews.com

Ръководството на партия МИР се срещна днес с ръководството на Българска Газова Асоциация и обсъдиха спешни мерки, които трябва да се предприемат, за да може България бързо да излезе от газовата и енергийната криза.

На срещата присъстваха председателят на партия МИР Симеон Славчев, членът на НИС на партия МИР Димитър Илиев, проф. д-р Симеон Ананиев – водач на листата за кандидати за народни представители на партия МИР за област Русе, експерт и стопански деец в сферата на транспорта, преподавател по спедиция, статистика и управление на транспорта във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, Пламен Павлов – председател на Българска Газова Асоциация и Ивайло Иванов, член на УС на Българска Газова Асоциация.

„Националният интерес на България е българските граждани и бизнесът да имат газ на достъпни цени, за да може българите да могат да си платят сметките за ток и отопление, а българското производство и бизнесът да работят ефективно и да бъдат конкурентоспособни. Всички заводи в страната ползват природен газ като суровина, а най-големият консуматор са торовите и стъкларските заводи. Несигурните и скъпи доставки на газ също е проблем и за животновъдството, защото и те ползват природен газ, за да поддържат температурата в птицекомбинатите и в другите животновъдни обекти. И ако бързо и спешно не се вземат мерки България да получава сигурни и устойчиви доставки на газ на достъпни цени, обричаме българската икономика и българския народ“, това заяви по време на срещата с ръководството на Българска Газова Асоциация председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Според него незабавно трябва да се разпише, обсъди и приеме нова Енергийната стратегия на Република България, която да бъде дългосрочна и визионерска и да бъде съобразена със сегашната геополитическа ситуация.

„Крайно време е да спре политическото и геополитическото говорене и мислене по темата за газа. Крайно време е всички български политици и държавници да помислят първо за националния интерес на България, а той е както в краткосрочен, така и в дългосрочен план България да получава газ на възможно най-изгодна цена за българските граждани и бизнеса. За целта България трябва да води енергийна дипломация с Газпром, за да се възобновят доставките на газ по сега действащия с тях договор и на ценовите равнища, заложени в него. Успоредно с това е необходимо да се предприемат и незабавни действия за изграждането на газов терминал във Варна, където да идват танкери с втечнен природен газ, които да влизат във вече изградената инфраструктура и газова мрежа на територията на страната“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че за да защити националния си интерес, България трябва да води балансирана външна политика, което задължително минава през нормализирането на дипломатическите отношения с Руската Федерация.

„Колкото повече източници на доставка има България, толкова по-сигурна е диверсификацията и следователно цената ще бъде по-конкурентна и добра за българските граждани и бизнеса. И това трябва да бъде цел и приоритет на всяко българско правителство. Но замяната на един доставчик на газ с друг още повече на по-високи цени първо не е диверсификация и обрича българската икономика на фалит, а българските граждани на обедняване“, заяви още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай