Партиите на протеста трябва да излъчат кабинет

Борисов има светла и тъмна страна

Партиите на протеста трябва да излъчат кабинет | StandartNews.com

 

  • БСП могат да подобрят резултата си, ДПС имат шанс за 400 000 гласа
  • Борисов има светла и тъмна страна
  • Ще имаме по-шарен парламент
  • Ограничават се възможностите за купен вот
  • Партията на Божков може да е изненадата
  • Избирателната активност ще е по-висока, от кампанията ще зависи крайният резултат
  • Очаквам паритет между "Има такъв народ" и ГЕРБ на изборите, казва социологът Васил Тончев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Тончев, в момента страната е в патова ситуация. Ще успее ли следващият парламент да състави ново правителство или отново ще останем със служебно?
- Според мен е задължително да се направи ново правителство, и то от партиите, които са подкрепени от протестния вот и претендират да управляват страната. Ако се пропусне подобна възможност, това може да доведе до много сериозно разочарование от тях. Да не говорим, че в страната има десетки наболели проблеми, които трябва да се решат било от парламент, било от кабинет. Така че вариантът и следващите избори да се провалят, за мен ще бъде много лош знак.
- ГЕРБ се оказа в изолация, как според Вас ще се представи на следващите избори, след като никой не иска да си "играе с тях", образно казано?
- ГЕРБ ще си имат сериозни проблеми. Ще има доста разочарования от тях, а ще има и хора, които ще се ориентират към победителите. В голяма степен ще се ограничат възможностите им за купен корпоративен вот. Всичко това ще доведе до известен отлив на подкрепата за ГЕРБ.
- Жан Виденов влиза с "Лява алтернатива" от политиката. Мислите ли, че това може да отхапе гласове от БСП?
- Не, мисля че много голям медиен шум се вдигна около появата на Жан Виденов и имам чувството, че не е сериозна тема за българското общество. Той първо не е дори председател на тази организация, доколкото ми е известно. И второ, да смятаме, че българските избиратели за 20-25 години са забравили за човека, който е развалил държавата и отново ще се обърнат да гласуват за него, не е сериозно.
- По отношение на "Има такъв народ" има полюсни реакции. От една страна те разочароваха с това, че върнаха мандата, от друга страна, получиха подкрепата на избирателите си. Ще има ли повече гласове Слави?
- Според мен само за някои е разочарование, за мнозина не е. Те все още будят надежди за хората, които ги подкрепят и смятам, че ще увеличат гласовете си на следващите избори, особено за сметка на свиващата се евентуално подкрепа на ГЕРБ. Всъщност очаквам, че ГЕРБ и "Има такъв народ" ще имат паритет на вота и в последния момент ще се реши кой излиза първи. На този етап не можем да кажем кой би могъл да надделее.
- Как биха се развили нещата при БСП?
- БСП удари дъното на миналите избори. Имаше доста възрастни хора, които не излязоха да гласуват било заради ковид-ситуацията, било заради лошата организация на вътрешните структури в партията. Мисля, че сега те имат шанс да подобрят този резултат, но поне от това което виждам, в момента вътрешните противоречия, спорове около оставки и други вътрешни процеси ще им попречат. В нормална ситуация предполагам, че БСП може да подобри своя резултат. В момента обстановката в партията не е нормална, но все пак аз смятам, че те имат шанса да отлепят от това дъно и да получат по-голяма подкрепа. ДПС са в подобна ситуация като тази на БСП. И там имаше организационни проблеми, ковид-кризата изигра роля за възрастния електорат, най-ниската избирателна активност беше в смесените региони. Така че те имат потенциал да си подобрят резултата. Ще имат и повече секции, така че мисля - 400 000 гласа спокойно могат да достигнат, а на миналите избори бяха 320 000.
- Как ще се отразят новите избори на "Демократична България"?
- "Демократична България" стои добре, но едва ли ще качи много гласове. Тя е предимно партия на градската среда, но е и партия, която предлага решения в трудни ситуации и в по-деликатни области. Очаквам да има известно покачване, но мисля, че там голям потенциал за ръст на симпатизанти няма. В цялостната картина се вижда, че известни загуби за ГЕРБ ще има, както и известен потенциал за ръст на гласовете на техните конкуренти, но и партиите в новия парламент ще станат повече. "Изправи се! Мутри, вън!" направиха няколко сполучливи ходове, които имаха влияние върху електората, например тази комисия на Мая Манолова. Така че това ще им помогне отново да влязат в парламента, а донякъде ще им помогне и вътрешното разцепление в БСП, за да получат по-голяма подкрепа. Очаквам патриотичната коалиция, която се сформира, също да влезе, макар че Слави Трифонов изтегля от тях доста гласове. Но въпреки това те имат достатъчна подкрепа, за да минат над четирипроцентната бариера. Много е възможно да влезе и Васил Божков. На миналите избори тяхната партия имаше 90 000 гласа без да имат каквато и да било кампания и това беше изненада за всички социолози. Но на базата на тази "алфа" може би сега шансовете им да прескочат бариерата са по-големи.
- Разочарованието от предишните избори дали ще заведе по-малко гласоподаватели до машините /вече не до урните/?
- Не мисля. Ще бъде лято. Ковид-обстановката ще бъде много нормална. А всички тези размествания, за които говоря, ще зависят много от кампанията, която ще се проведе в близките месец и половина, а там ще има свирепа политическа борба. От това как ще бъдат поставени акцентите в нея, ще зависи и крайният резултат на изборите. Но при всички случаи в такава обстановка очаквам по-висока избирателна активност?
- Как ще коментирате поведението на бившия премиер Бойко Борисов, след като стана ясно, че партията му остава в изолация?
- Борисов е поставен в много трудна ситуация, при това най-вече на компроматите, които излизат за неговото обкръжение. Той има светла страна като премиер с определени постижения, но има и тъмна страна, която е нещо много неблагоприятно и много страшно. И при всички случаи втората страна ще му се отрази.       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай