Парламентът с комисия за Росенец, но не и за Буджака

Депутатите спореха два часа

Парламентът с комисия за Росенец, но не и за Буджака | StandartNews.com

Анкетна комисия „Росенец” създаде парламентът по искане на Демократична България. Депутатите обаче отказаха да включат в нея и предложението на ДПС за разширяване на обхвата на комисията, която да установи и факти и обстоятелства около строителството в "Колокита", както и дали се изливат фекални води от къщата на Иво Прокопиев от Райския залив.

"За" създаването на комисията гласуваха 193 народни представители, един депутат бе против, 12 се въздържаха. Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от "Демократична България". За предложението на ДПС гласуваха само 28-те депутати на Движението.

Два часа депутатите спореха за обхвата на комисията.

„Опитваме се да поставим на вниманието на парламента и обществеността въпроса за действията и бездействията на българските институции. Институциите позволиха с течение на години възникването на един анклав в българския правосъден и законов суверенитет. Този анклав не включва само вилата на почетния председател д-р Доган, а и въпросите с нефтеното пристанище на “Лукойл”, заяви Христо Иванов.

“Росенец” е манифестация на възможността на дълбоката държава и паралелната власт да изключват прилагането на закона. Искаме да разберем защо българските институции си затваряха очите, защо обслужваха определени хора, включително МВР? Защо е възможно за определени хора законът да се изключва? Това е чума, която трови българската законност в много широк обхват“, добави той. И съобщи, че за да не се политизира комисията, няма да участва в нея.

Ивайло Мирчев обяви, че трябва да се стигне до истината за действията на НСО, когато офицер от службата хвърли българския флаг в канавката, и след това действията на МВР по време на шествието.

Темата за застрояването на защитените зони трябва да се разглежда безпристрастно – без лицемерие, за всички, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по повод искането на ДПС.

Медийният магнат Иво Прокоиев упражнява сериозна власт, упражнява политически инженеринг и върху вашия проект, каза още Цонев. И допълни: „Той има 20 министри в правителствата на Борисов.”.

Тази тема ще я доказваме всеки ден оттук нататък. Наша грешка бе, че не я повдигахме всеки ден, но сега ще го правим, каза още Цонев.

Най-емблематичният пример на дълбоката държава се казва Иво Прокопиев. Ние го твърдим, а сега ще го докажем, категоричен бе Цонев. И разкри: „От другата страна на бариерата бяха футболните агитки. Ще ви кажем и кой български олигарх прати тази агитка там.

Цонев настоя да се пита президента Румен Радев защо от подчинената му НСО поругаха българския флаг на Росенец.

Дайде да разследваме всичко – ние сме ЗА, заяви Йордан Цонев.

Ние сме съгласни за изложените от вас факти да се проведе разследване. Но не сме съгласни да се пакетират двата случая, обяви Христо Иванов. Опитвате се с политически хватки да убиете едно решение. Направете комисия за Буджака ние ще гласуваме ЗА, заяви той.

Виждаме низ от героизъм. На път сме да обявим дебаркирането на Христо Иванов на Росенец за по-значимо историческо събитие от дебаркирането на Христо Ботев, включи се в дебата Любен Дилов – син. Тома Биков от ГЕРБ пък обяви, че партията му ще подкрепи комисията „Росенец”, защото Демократична България са й деца. Г-н Биков не ми е баща, отговори Иванов. Докато си разменяха реплики се оказа, че Биков си е забравил бележките на трибуната и Христо Иванов му ги взе за исторически спомен. Биков обаче го обвини, че му ги е откраднал.

Житейският опит на Любен Димов-син е на политическа пеперудка. Очаквам да дебаркирате в Демократична България или в „Изправи се.БГ! Ние идваме”, каза Тошко Йорданов. Винаги съм бил само от „Гергьовден”, отговори депутатът от ГЕРБ-СДС.

В спора се включи и БСП. "Демократична България" имат своята инициатива и ние ще е я подкрепим. Вие, уважаеми от ДПС, имате друга инициатива, внесете я и ние ще я подкрепим и нея. Уважаеми колеги от ГЕРБ, всички тези безобразия, ако ги има, са се случвали по ваше време. Така че недейте се забавлява", каза Крум Зарков.

Покрай комисията „Росенец” разбрахме много неща - кой е промяната, кой е подмяната, кои са статуквото, обърнахте целия политически живот с хастара нагоре. С взаимното цапане няма да стигнем до никъде, охлади страстите Арман Бабикян.

Накрая настъпи конфузна ситуация, когато се оказа, че няма предложение за заместник-председател на комисията. Но "Изправи се БГ! Ние идваме!" спаси положението, излъчвайки Светослав Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай