Парламентът отхвърли важно решение за ДДС, било популизъм

От "Продължаваме промяната" припомниха, че властта подготвя антикризисни мерки

Парламентът отхвърли важно решение за ДДС, било популизъм | StandartNews.com

С гласовете на мнозинството от депутатите Народното събрание отхвърли законопроекта на "Възраждане" за въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за храни от първа необходимост, вода, лекарства, ток, газ и парно.

Случилото се днес в пленарната зала беше продължение на дебата по промените, които започнаха още на 24 март. С тях се предлагаше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарства и медицински изделия.

Предложенията на "Възраждане", внесени на първо четене, бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и от ДПС. Цончо Ганев от вносителите обвини властта в липсата на подкрепа в условията на задълбочаващата се криза.

От своя страна депутатът Искрен Митев от "Продължаваме промяната" нарече "популизъм" предложенията на "Възраждане" и припомни, че управляващите подготвят антикризисни мерки.

От "Има такъв народ", както вчера, така и днес, настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите Асен Василев или негов заместник. Да знаем ще правим ли нещо с ДДС, ще го променяме ли, да знаем какво да правим с този законопроект, обясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански поиска от председателя на Народното събрание да не се допуска, когато се разглежда конкретен закон, да има обща политическа пропаганда.

Законопроектът е внесен от депутати, така че не е наложително присъствие на членове на Министерския съвет, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, ако се приеме нулевата ставка, каза председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че според Министерството на финансите тя би била около два милиарда лева. Що се отнася до това дали предложенията на "Възраждане" са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в ЕС има вече практика за нулева ставка на ДДС върху храните и лекарствата, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай