Парламентът обсъжда съдбата на КПКОНПИ. Задава се нов сблъсък

Депутатите ще гледат два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство

Парламентът обсъжда съдбата на КПКОНПИ. Задава се нов сблъсък | StandartNews.com

Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Това предвижда първа точка от проекта на програма за работа на депутатите тази седмица, публикувана на страницата на Народното събрание. 

Първият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносители съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и група народни представители. Вторият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, и е внесен от Министерския съвет.

В мотивите към законопроекта, предлаган от „Продължаваме Промяната“, се предлага разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество. Със законопроекта се създава самостоятелна Комисия за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.  Със  законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

Предвижда се народните представители да разгледат на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за кадастъра и имотния регистър, както и законопроекти за изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. На първо четене се очаква да бъдат разгледани изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в Закона за обществените поръчки и в Закона за водите. Депутатите ще продължат с първо гласуване на Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай