Парламентът прие декларация за приоритетите на България

Парламентът прие декларация за приоритетите на България | StandartNews.com

София. Със 114 гласа депутатите приеха декларацията за приоритетите на България.

Днес бе вторият ден за дебати по документа. Подкрепа за декларацията изразиха групите на Коалиция за България, ДПС и „Атака". От ГЕРБ не участваха в гласуването, а по време на дискусиите се обявиха против документа, защото бил закъснял.

При обсъждането на декларацията се стигна и до остри реплики и оценки между представители на ГЕРБ и депутати от левицата и ДПС.

Първа на трибуната излезе Цвета Караянчева от ГЕРБ."Този манифест е написан в стил „Петилетката предсрочно". Подобни лозунги стояха на фасадата на ТКЗС-ата. От тази декларация няма смисъл. Тя ще бъде използвана за параван на едно нестабилно, нежелано и омерзено правителство. Народното събрание ще сменя памперсите на правителството, ще бъде щит срещу това, което искат хората", заяви Караянчева.
Думите й предизвикаха смут в залата и тя влезе в пряк диалог с подвикващите депутати: „Не ви се карам, г-н Кутев. Ще дойде време и да ви се карам", заяви Караянчева като се обърна към депутата от Коалиция за България. „Спрете празнодумието, проявете мъжество и хайде да се явим на избори. Всичко, което правите, е като в народната поговорка „Цървули няма, гайда иска", заяви Караянчева,

Екс здравният министър Десислава Атанасова обяви от трибуната: "Докарахте България до европейска изолация. Всички европейски посланици в по-големи европейски държави ви размахват пръст и ви казаха, че така не се управлява. Дори и това, което беше направено за младите семейства по отношение на данъчната политика, сега ще бъде премахнато. Очаквахме от 1 октомври някакво увеличение на доходите – пълни лъжи и провал на предизборните обещания. Няма да се спираме на неразкритите 250 000 места".

"Последните две изказвания бяха доказателство за това как тежката артилерия на ГЕРБ може да принизи всяка дискусия на собственото си ниско ниво на некомпетентност и наглост", заяви зам.председателят на парламента Мая Манолова. „Доживяхме да слушаме какви политики трябва да се правят от провалени министри; от тези, които се подиграваха с майките пред парламента и ги оставиха на студа; от тези, които написаха най-некадърния Изборен кодекс; от тези, които замразиха доходите на хората. Последните две изказвания принизиха българския парламента. Това е нивото на българската парламентарна опозиция – елементарно, плоско и арогантно. Излагате се, когато става дума за националните приоритети на парламента. Това е подигравка с българските граждани", възмути се Манолова.

В декларацията е посочено, че Народното събрание заявява своята воля чрез законодателна дейност и парламентарен контрол да работи за: прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси; ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места; стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа – земя, гори, води; намаляване на бедността и неравенствата - социални и регионални, както и на различията със средноевропейските доходи; нарастване на грамотността и степента на образованост, за съчетаване на образование и професионални умения, за подкрепа на науката, технологичните иновации; овладяване на демографския срив като съдейства за подобряване на здравеопазването, за увеличаване на заетостта и за подпомагане на отговорното родителство; приемане на нов Изборен кодекс в съответствие с всички демократични стандарти преди провеждане на следващите избори за Европейски парламент; увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението и за разширяване на гражданския контрол върху него и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай