Парламентът гледа ветото на закона за МВР

Парламентът гледа ветото на закона за МВР | StandartNews.com

София. На редовното парламентарно заседание днес депутатите ще разгледат върнатия от президента Закон за МВР. Държавният глава Росен Плевнелиев наложи вето преди седмица на текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство.

Президентът изрази критика и срещу липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнагражденията за извънреден труд. Освен това някои разпоредби създават предпоставки за нарушаване правото на достъп до обществена информация, се казва още в мотивите на Росен Плевнелиев. Президентът оспорва и текстовете, свързани с работата на извънщатните сътрудници на полицията. Според него в закона липсва визия за конкретните му функции.

Президентското вето беше отхвърлено от вътрешната комисия в парламента. Според ресорния министър Цветлин Йовчев законът решава редица проблеми, трупани с години и ако не бъде приет, ще доведе до дестабилизация на системата.

Депутати от ГЕРБ и от "Атака" заявиха, че няма да се регистрират в залата с цел да провалят обсъждането на закона. Димитър Главчев от ГЕРБ заяви пред БНР, че въпросът не е част от редовния дневен ред и опозицията не иска да помага на мнозинството.

Персонални промени в кабинета "Орешарски" ще бъдат разгледани като първа точка от дневния ред в петък. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще бъде сменена, тъй като беше избрана за евродепутат от листата на ДПС. На нейно място партията предложи кандидатурата на Станислав Анастасов. В дневния ред за петък е включена и точка "прекратяване на пълномощията на народни представители".

В проектопрограмата за тази седмица е още първото четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Депутатите ще обсъдят на второ четене и изменения в Закона за защита на конкуренцията, в Закона за защита на потребителите и в Закона за подземните богатства.

До петък се очаква депутатите да приключат и с продължението на второто четене на законопроекта за защита на растенията, както и второто четене на промени в Закона за автомобилните превози. Парламентът трябва да разгледа и проекторешение за удължаване на срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, т.нар. комисия "Ало, Ваньо".

За петък е предвиден и редовен парламентарен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай