Парламентът дебатира вота на недоверие

Орешарски: Ние сме издръжливи

Парламентът дебатира вота на недоверие | StandartNews.com

София. В Народното събрание се проведоха дебатите по втория вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ.

Според мотивите на вносителите Министерството на регионалното развитие не функционира, а инвестиционният процес и бизнесът са блокирани. От ГЕРБ са на мнение, че управляващите нямат конкретна яснота за финансиране на българските региони, а програмата за регионално развитие не се управлява.

Опозицията отправи критики и по отношение на управлението на морските плажове и ВиК сектора. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова заяви, че действията на правителството показват невъзможност да решават реални проблеми за развитието на страната. "Има непрозрачност, политически реваншизъм и отказ от градивност, като още от първия си ден кабинетът не е наясно какво управление ще провежда."

Павлова разкирикува и новата програма за регионално развитие, която е с намален финансов ресурс.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски определи процедурата по втория вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски от страна на ГЕРБ като прибързан политически ход. "Или ГЕРБ имат коренно различна цел от дебатираната, да дебатират по въпросите на регионалната политика, да пречат и да изяждат време, за да се приемат необходими и важни за хората закони, или наистина не разбират как функционира политиката за регионално развитие и кои са нейните инструменти. Проглуши се обществото със седемте магистрали и седемте скоростни пътя, които щели да станат до 2020-а. Че тогавашният министър отишъл в Брюксел за една магистрала, пък се върнал с 4 и 2 милиарда и половина евро. Никой, никога, по никакъв повод не ни е обещавал 2 милиарда и половина евро за пътища до 2020-а година. Това беше предизборна лъжа"

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева опонира. "Дай, Боже тези нули всеки да ги има, защото нашите нули могат да се видят, да се пипнат, да се ходи по тях, да се пътува по тях и всеки, който е пътувал по магистралите на ГЕРБ, знае колко е хубаво. 2006-а година жителите все още очакват вашата родопска магистрала, г-н Михалевски, прословутото водно огледало, което жабуняса в момента, можеше да се направи околовръстен път на Кърджали. Защото вашият лозунг беше да приберем час по-скоро хляба на българските граждани.

"Със заканата си за следващ вот вие пак се опитвате да пречите. Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници", се обърна лидерът на БСП Сергей Станишев към парламентарната група на ГЕРБ. "Сега имате нова стратегия - да се намали максимално ефективността на работа на НС. Затова в петък сте щели да внасяте нов вот и с това вие обезсмислихте този парламентарен инструмент, с вотове до дупка. И то за да задоволите прищевките на един - двама души, че не са на тези постове, които искат."

В кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че се наблюдава порочна практика от страна на опозицията да използва за политически цели процедурата по вот на недоверие. "Превръщането на вота в парламентарно ежедневие наистина означава смъртта на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията."

"Въпросът по-скоро е ГЕРБ докога ще издържи. Ние сме издръжливи", коментира премиерът Пламен Орешарски на въпрос на журналисти в кулоарите на Народното събрание докога кабинетът ще издържи на вотове на недоверие. „Само от уважение към гражданите, които подкрепят ГЕРБ, не бих разказвал нищо от впечатленията ми при първите ми срещи с премиерите по отношение на предната международна неизолация", заяви Орешарски в коментар на изявления на представители на ГЕРБ, че сегашното правителство е в международна изолация.

В началото на днешното пленарно заседание се регистрираха 205 народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай