Паргов:ЕС започва от борбата срещу фашизма

Все по-често се правят фриволни трактовки на исторически събития и факти, с което се изтрива паметта за тях на младото поколение, обясни лидерът на столичните социалисти

Паргов:ЕС започва от борбата срещу фашизма | StandartNews.com
  • Все по-често се правят фриволни трактовки на исторически събития и факти, с което се изтрива паметта за тях на младото поколение, обясни лидерът на столичните социалисти

Първата тема, която избрахме за тази година е на въоръжение в БСП вече 30 г. Предвид опитите за пренаписване на историята и все по-отчетливи прояви на фашизъм, неофашизъм, антисемитизъм и шовинизъм в Европа. Такива, за съжаление, не липсват по улиците на страната и най-вече в София. Имам предвид, че всеки февруари се правят опити да се провежда Луковмарш. Той напомня за кафявата чума, за едно отминало време, което не трябва да бъде забравяно, трябва да бъде припомняно и никога да не бъде допускано – времето на фашизма и хитлеризма. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на дискусия на тема "Фашизмът - зловещо минало или наша тревожна реалност", организирана от дискусионен клуб „Политика 21“.

По думите му, за съжаление, все по-често наблюдаваме подобни прояви и от парламентарно представените партии, включително и управляваща партия.

„Трябва да бъде проявявана категоричност в отхвърлянето на заклеймяването на подобни действия през 21 век. Но не виждаме такава решителност от управляващите, предвид това, че тяхното име е Граждани за европейско развитие на България. Всички граждани, които са за европейско развитие на България, трябва да са наясно, че създаването на Европейския съюз се корени и започва от борбата срещу фашизма“, изтъкна Паргов.

Той напомни на управляващите, че борбата с неофашиските прояви в наши дни, трябва да бъде неизменна част от тяхната политическа линия на поведение. „Едва тази година, за първи път, те проявиха смелост да забранят Луковмарш“, посочи председателят на БСП – София.

„Всяка година на 10 март, заедно с приятелите ни от Организацията на евреите в България "Шалом", традиционно отдаваме почит на жертвите на Холокоста, отбелязвайки приноса ни в спасяването на българските евреи. Това, което ни обединява е търсенето на историческа правдивост. Имам предвид, че все по-често се правят фриволни трактовки на исторически събития и факти, с което се изтрива паметта за тях на младото поколение“, обясни лидерът на столичните социалисти.

„Днешният ден е и ден на почит, но и на размисъл и анализ на какво ниво в момента се намира нацията“, каза в заключение Калоян Паргов.

Много държа на темата за антифашизма в днешното време, защото има странно разпространено мнение, че фашизма е отминал, а пък антифашистите са някакви библейски старци, които ходят с бастунчета и разказват някакви спомени. Това каза журналистът и общественик Велислава Дърева.

„За наше съжаление нито фашизмът е в историята, а антифашизмът не може да бъде позиция, олицетворявана само от нашите ветерани. Мисля, че точно нашето и по-младото поколение сме хората, които сме длъжни да продължим“, заяви тя.

„Ако търсим характеристиките на неофашизма и неонацизма, те са антикомунизъм, анти антифашизъм, русофобия, реванш за Втората световна война, зачеркване на ролята на Съветския съюз за победата над нацизма, отричането на Холокоста“, обясни Дърева и допълни, че според нея всичко това е породено от една духовна, морална и социална политическа нищета на обществото.

„Когато в едно общество, особено по-младите хора търсят отговори и не ги намират в съществуващите около тях политически формации, тогава, с много бърза стъпка на помощ се притичва неофашизма. Моментално им предлага рецепти как трябва да се решават нещата“, счита Велислава Дърева.

Председателят на Дискусионен клуб „Политика 21“ проф. Захари Захариев каза, че не е случаен изборът на формулировката на темата - "Фашизмът - зловещо минало или наша тревожна реалност", защото трябва да се покаже, че от страница в миналото, която много считаха за отдавна затворена, той се възражда и се възпроизвежда, макар и с нови лица, по нов начин, с нови носители и в нашето европейско и световно настояще.

По думите му неофашизмът има многолик характер и най-различни проявления.

„Той често пъти звучи много примамливо по отношение на посланията, които отправя. Ние сме склонни, под една или друга форма, да ги възприемем, без да считаме, че загърбваме своя социалистически идеал“, изтъкна проф. Захариев и допълни, че от тук започват и безкрайни увлечения по отношение на една спонтанна, а често пъти вече и организирана политическа подкрепа на политически модели, които са дълбоко чужди на демократизма, който би трябвало да носи социалистическото движение. Но импонират под една или друга форма с някои решения, които са продиктувани от популистки съображения и които работят за укрепване на авторитарната власт в една страна.

„Търсенето на някакви удобни паралели с недалечното минало и то паралели към онова, което официално след 1989 г. сме се отказали, са много опасни тенденции. И в същото това време пълно мълчание по отношение 80-ата годишнина от приемането на най-злокобния фашистки Закон за защита на нацията“, заяви проф. Захари Захариев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай