Паргов за бюджета на СО: Няма политики за хората

Бюджетът, който ГЕРБ и кметът Фандъкова предлагат, е на пропуснатите възможности, счита Альоша Даков

Паргов за бюджета на СО: Няма политики за хората | StandartNews.com

През числата в бюджета на Столична община не се виждат политики за хората. Подобни бюджети, запазена марка на ГЕРБ, са адресирани единствено и само към обслужващата администрация и територията. Това е старо мислене в бюджетирането. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов.

ВИЖ ОЩЕ: Таков: Искаме финансови облекчения за софиянци

„Отчетността, която ще видим за касовото изпълнение, може би към август 2021 г., ясно ще покаже един дефицит, за който говорим от много време - липсва програмно бюджетиране. Не си личи ефективното и ефикасно финансово управление“, заяви лидерът на БСП – София.

ВИЖ ОЩЕ: БСП-София: Бюджетът на София заченат в лъжа

Според него този бюджет ще изпрати послание, а може би и някаква надежда, към стотиците хиляди софиянци за това, какво ще прави тяхната община през тази година и дали ще реши някои от проблемите, които имат и които споделят с общинските съветници от БСП.

„Бюджетът е един концентриран израз на политики - числа, които са въплътени в дейности и политики, които ние предвиждаме да извършим през тази година. В разходната си част той трябва да е насочен към хората. Всеки бюджет трябва да е ориентиран към тях. Не бих нарекъл бюджетът оздравяваш, както някои хора бодро го направиха“, обясни Паргов.

„След една кризисна 2020 г., в която се обединихме, за да спасим не само бюджета, но и нашия град, тази година бюджетът трябва да е планиран в посока стабилизиране на ситуацията. Така ще може през 2022 г. да започне истинското оздравяване“, счита той.

По думите му бюджетът, който се предлага, е с ниско качество на съдържанието и на информацията. Той си е чисто и просто една счетоводна сметка.

„Показва, че не ние, избраните от хората - Общинският съвет, е този, който ще определи и разпредели финансовите ресурси по дейностите и функциите. Показва, че мнението на гражданите, потребностите и предложенията им имат още по-малко значение“, изтъкна Паргов.

„Този бюджет не е нито оздравяващ, нито стабилизиращ. Ако съм на мястото на г-жа Йорданка Фандъкова ще го върна за доработване, защото е срам за Столична община. Този бюджет няма да събере приходната част, няма реализира разходната част и надеждите на софиянци ще се изпарят“, категоричен бе Калоян Паргов.

Моето изказване е провокирано от няколко пъти изречената лъжа, че през 2021 г. СО се готви да построи 45 нови детски градини. Това каза общинският съветник Диана Тонова, която е заместник-председател на Комисията по икономика и собственост.

Тя посочи няколко факта: „В дейността на общината са представени 12 нови обекта. 8 обекта с пусков срок 2020 г., без обяснение защо отново са в тази програма и 4 обекта, които са били включени в актуализацията от миналата година“.

"Сред тези 8 обекта, които не са пуснати и не са изградени през миналата година, е и прословутия обект, който беше приоритет на г-жа Фандъкова в „Кръстова вада“, където на практика няма улици, няма детски градини, няма училище. Но сега, за парламентарните избори, е разкрита нова секция. А причината е увеличаването на броя на младите семейства", заяви Тонова.

Тя уточни, че по същия начин седи и въпроса за детските ясли. "Имахте две ясли в програмата - от 2018 досега. И двете не са пуснати".

По думите й новите 27 обекта, които шумно пропагандира г-н Чобанов, в програмата са на стойност , незнайно как определена, от около 14 млн. лева., при положение, че индикативната им стойност е около 59 млн.

„Това навява на мисълта, че те няма как да се изградят през тази година. Факт е, че нямате конкретика по отношение на тях.  Възниква съмнението, че няма готовност дори за тяхното стартиране. Няма да има 45 нови обекта. А какво ще има? За пореден път ще има неподплатена амбиция за управление и фалшиви приоритети“, категорична бе Диана Тонова.

За поредна година получаваме още от същото. Година след година бюджетът, който управляващото мнозинство от ГЕРБ и кметът Фандъкова предлагат, може да се определи най-кратко като бюджет на пропуснати възможности. Това заяви Альоша Даков.

Той очерта няколко сериозни проблема в областта на екологията, на управлението на отпадъците и в областта на развитието на зелената система.

"Виждаме огромното неизпълнение на приходите от такса „Битови отпадъци“, платена от гражданите и бизнеса за 2020“, посочи Даков и изтъкна, че на въпрос какви са извършените към 2020 г. разходи, които са посочени в План-сметката по чистотата по сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на града, конкретен отговор така и не е получил.

„За поредна година има сериозно разминаване между събраните средства от такса смет и реално разплатени и извършени разходи. Няма логично обяснение къде отива разликата. Това го констатираме за поредна година", обясни Альоша Даков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай