Паргов: Фандъкова да спре поръчката за боклука

Незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града, поиска лидерът на БСП-София

Паргов: Фандъкова да спре поръчката за боклука | StandartNews.com

Настояваме кметът Фандъкова незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов на пресконференция.

„ГЕРБ искат служебно да си купят изборите в София”, заяви и той и постави въпроса какво налага точно сега, в края на мандата, в този отпускарски месец август, тихомълком да се обяви тази поръчка, след като сега действащите договори изтичат чак в средата на 2020 година.

“Защо се връзват ръцете на бъдещия кмет на София и на бъдещия общински съвет?“, запита Паргов.

„Групата на социалистите в СОС настояваме тази комунална дейност да се изпълнява от общинско дружество“, добави още председателят на БСП - София. Тойпосочи, че решението трябва да се вземе от следващия кмет и следващия Общински съвет.

Начинът, по който се реализира обществената поръчка за чистотата на София, ограничава възможността на общинските съветници да изразят становище и да предприемат действия по една от най-важните комунални политики. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова. “Искаме да спасим общинското дружество „Чистота Искър”, зяви Христова.

Новата обществена поръчка за чистотата на столицата оставя съмнението, че софиянци ще плащат най-скъпата цена за тон сметосъбиране и сметоизвозване, каза още лидерът на столичните социалисти.

Калоян Паргов направи сравнение със сумите, които се заплащат в други европейски градове:

„Цената в София е 90 евро, за справка - в Прага е 45 евро, в Мюнхен - 55 евро. В столицата на най-бедната държава в ЕС се налага да плащаме почти двойно“. Той разясни, че това е ситуацията в момента. Според него новата обществена поръчка за чистотата на столицата оставя съмнението, че това няма да се промени.

Общинският съветник Альоша Даков коментира темата за избора между машинното и ръчното метене на улиците в София. „Машинното е и по-ефективно, и е по-евтино. А във въпросната обществена поръчка отново се залага на ръчно метене на улиците. “Недоумяваме защо не се предпочете машинното“, каза Даков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай