Папазов: Влагаме близо 1 млрд. евро в жп транспорт

Папазов: Влагаме близо 1 млрд. евро в жп транспорт | StandartNews.com

София. "Почти 1 милиард евро ще се вложат в жп транспорта през следващия програмен период". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването „Панорама" по БНТ.

„В следващия програмен период в Европейски фондове се гледа много по-внимателно за развитието на екологичния транспорт, както и ние. Отдаваме голяма важност на жп транспорта. Железопътния транспорт е много важен и той ще получи голяма част от средствата от Оперативна програма транспорт. Към този транспорт се причислява и метрото в София, което ще е един от големите проекти", обясни министърът.

„За последните 20 години се следва една постоянна политика на развитие на транспорта. Опитваме се да развиваме железопътния транспорт, не напук на магистралния", каза Папазов.

Министърът припомни, че вече има внесени предложения за промени в Наказателния кодекс по повод кражбите на жп елементи. „Много спекулации имаше за предвидените наказания в кодекса. Много е важно, да се опише кое е железопътната инфраструктура", продължи той. И уточни, че се опитва да намали посегателствата чрез превантивни мерки.

"До момента няма реален резултат от водените преговори с Турската страна", каза още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „В момента разрешителните, които даваме на турската страна са 250 000 и те използват около 150 000 от тях. България получава от тях 10 000 разрешителни. Ние искаме с 5 000 повече, а те ни отказват", уточни той.

България е изразила исканията си пред турския посланик и очакват отговор от турското Министерство на транспорта. Надяваме се да бъде разрешен този въпрос, заяви Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай