Пълният неутралитет спрямо Сирия не би бил целесъобразен

Отложиха гласуването на проекторешение за пълен неутралитет на България за Сирия

Пълният неутралитет спрямо Сирия не би бил целесъобразен | StandartNews.com

София. "Решение за пълен неутралитет на страната ни по отношение на Сирия към настоящия момент не би било целесъобразно от всяка една гледна точка, защото в един последващ момент нашият принос може да бъде и от хуманен характер, например да пратим наши подразделения на Военномедицинска академия", заяви пред журналисти в парламента зам.-министърът на отбраната Неджми Али след заседание на Комисията по отбрана.

„Към момента няма отправено никакво искане, нито към Министерството на отбраната, нито към страната ни като цяло. Като политическо ръководство сме изразили позиция, че остро осъждаме използването на биологично оръжие. Заявили сме позиция за решаване по дипломатичен път на този проблем. Ако се стигне до военна интервенция, то следва да бъде след решение на Съвета за сигурност на ООН, както и на НАТО. Към настоящия момент към нас няма отправено искане, няма такова решение", заяви заместник-военният министър.

„Има съставен национален оперативен щаб за посрещане на бежанската вълна. В една или друга степен ние вече сме ангажирани с посрещането на бежанците от Сирия", отбеляза той.

В момента се прави оглед на освободените войскови имоти, но евентуално тяхното пригаждане за бежанци няма да бъде със средства на Министерството на отбраната", заяви още Али. Средствата ще бъдат отделени от републиканския бюджет.

"Все още няма пълна информация от експертите на ООН какво точно се е случило в Сирия. Има динамика в поведението на различните страни и на Русия включително. От тази гледна точка да предпоставяме и да връзваме ръцете на правителството по този начин нито е етично, нито е правилно", заяви председателят на Комисията по отбрана Янко Янков след отлагане на гласуването на проекторешение, предложено от „Атака" за пълен неутралитет на България по евентуална военна операция в Сирия.

„Ще поискаме становище от Министерството на отбраната и тогава ще се върви към едно разумно, конкретно и в интерес на страната становище на българския парламент", заяви Янков.

„След анализ стигнахме до извода, че от гледна точка на етиката и коректността е правилно да чуем мнението на тези, на които ще наложим абсолютно ограничение за всякакво действие, тъй като в проекторешението е записано, че Министерски съвет се лишава от всички възможности за действие по отношение на сирийската криза", отбеляза председателят на комисията.

„Никой нищо не е поискал от нас към този момент", посочи Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай