Паднаха предложения на ДПС за избори извън страната

Правната комисия в парламента отхвърли предложенията на ДПС, свързани със секциите извън страната...

Паднаха предложения на ДПС за избори извън страната | StandartNews.com

Правната комисия в парламента отхвърли предложенията на ДПС, свързани със секциите извън страната, предаде Агенция Фокус.

Основното, което предлагаха от ДПС е извън държавите членки на ЕС по преценка на ръководителя на дипломатическите и консулските представителства в държавите членки на ЕС по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите в предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък, от 40.

От ДПС предлагаха и отпадане на принципа на уседналост при местните избори, но то също бе отхвърлено.

Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид отчете, че в момента извън България живеят над 2 млн. българи. По думите му към тях ще трябва да се добавят и гражданите на Великобритания. „Това е стар отменен вече ред за откриване на секции в чужбина. С предложението ни целим премахването на ограничението на секции извън България и извън територията на ЕС. Смятам, че българските граждани, където и да се намират по света и извън ЕС, също имат право да гласуват“, допълни Хамид.

Според депутата от „Обединени патриоти“ Христиан Митев предложението излиза извън доклада и принципите на приетия на първо гласуване законопроект.

Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че Хамид Хамид вече е споменал за Брекзит и направи предложение гражданите на Великобритания също да могат да гласуват на евроизборите, предвид Брекзит, но впоследствие оттегли своето предложение.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че няма експертизата на българите в чужбина, които са пряко засегнати от този текст. „Нито на тези от Турция, нито на тези в САЩ. Нямаме становище на ЦИК“, допълни Зарков и отчете, че БСП ще се „въздържи“ по този текст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай