Събота,

Оцелява ли? Европа с ключови думи за Нинова

От: Редактор -
3719
Оцелява ли? Европа с ключови думи за Нинова
A
A
A

През уикенда се проведе конгрес на Българската социалистическа партия (БСП), чийто основен въпрос беше дали да бъде сменен председателят на партията - г-жа Корнелия Нинова.  

Въпреки че привържениците на бившия президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) -  Сергей Станишев положиха сериозни усилия и подготовка, опитът за преврат на неолибералното, интернационалистко крило, водено от него се провали. 

Нинова не обърна внимание на виковете на скандиращата опозиция и категорично изнесе доклада си, в който декларира, че след предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април партията й няма да влиза в коалиция с дясноцентристката партия ГЕРБ, ръководена от бившия премиер министър Бойко Борисов, но ще води диалог с цялата политическа система.   

Нинова се застъпи за защита на националната енергетика, в това число и ядрената енергетика, като посочи, че за България антируските санкции в този сектор са неприемливи, защото нарушават българските национални интереси.

Председателката насочи вниманието на конгреса и към борбата с джендър идеологията. Тя се оплака, че европейските социалисти я подлагат на постоянен натиск, за да приеме Истанбулската конвенция за превенция и изкореняване на домашното насилие, докато същата налага джендър идеология. Нинова заяви пред делегатите, че без значение на какъв натиск е подложена, тя няма да отстъпи.

Темата дотолкова повлия на участниците, че беше приета резолюция на Конгреса, според която ще бъде иницииран референдум за защита на децата и срещу разпространението на джендър идеологията в училищата. В края на конгреса членовете гласуваха за изключване на четиринадесет членове на партията, които правеха безредици по време на събитие, пишат унгарските медии, цитирани от Блиц. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com