Отпускат 900 000 лв. за проучване на подземни богатства

Отпускат 900 000 лв. за проучване на подземни богатства | StandartNews.com

Издават се четири разрешения за търсене и проучване на възможностите за добив на подземни богатства, реши МС днес.

„Калцит" ЕООД ще проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Миломир", разположена на територията на община Драгоман. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година, като титулярът ще вложи минимум 45 400 лв. в проучвателните дейности. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 4600 лв.
В площта „Шереметя - север", разположена в землището на великотърновското село Шереметя, „Пътни строежи – Велико Търново" АД ще проучва строителни материали. Разрешението се предоставя за срок от една година, като през този период дружеството ще вложи минимум 36 000 лв. в проучвателните дейности. Предвидени са и 3600 лв. за мероприятия по опазване на околната среда.

Инвестициите, които се очаква да вложи „Върба-Батанци" АД за проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Черешката", са за минимум 835 000 лв. Разрешението за търсене и проучване в терена, разположен в землищата на селата Бориково и Киселчово, община Смолян, се предоставя за срок от три години. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 50 000 лв.

За срок от две години „Сафир-СС-2000" ЕООД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Петковото", разположена в землището на село Кобилино, община Ивайловград. Разрешението за проучване се предоставя за срок от две години, като минималният очакван размер на инвестициите е 24 244 лв., а стойността на мероприятията за опазване на околната среда е 2204 лв.

С две години се удължава разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-12 Кнежа", разположен на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там софийската фирма „Проучване и добив на нефт и газ" АД извършва дейност от 2010 г. В резултат на проведените досега геолого-проучвателни дейности е регистрирано търговско откритие и получена концесия за добив на природен газ и кондензат от находище „Искър-запад" – част от „Блок 1-12 Кнежа". От дружеството считат, че в площта има потенциал, който заслужава да бъде допълнително изследван и детайлно изучен и поради това са поискали продължаване на срока на разрешението. Предвидените инвестиции са за над 390 000 евро, а средствата за опазване на околната среда са 15 000 евро.

По искане на концесионера „Лъки инвест" АД концесионният договор за добив на олово-цинкови руди от находище „Говедарника" („Дружба"), област Пловдив, ще бъде удължен с пет години. Предвидените инвестиции за срока на продължението са 2810 хил. лв., включително и за изпълнение на екологичната програма. Концесионният договор е сключен през 2000 г. с „Горубсо-Лъки"АД, като през 2006 г. концесионните права са прехвърлени на „Лъки инвест" АД.
„ПСТ Видин" ЕООД ще добива варовици от находище „Гранитово" вместо „Видапътстрой" АД. Правителството разреши концесионерът „Видапътстрой" АД да прехвърли изцяло правата и задълженията си по предоставената концесия на „ПСТ Видин" ЕООД, без да се променят условията по концесионния договор. Находище „Гранитово" е разположено в землищата на с. Гранитово и с. Бела, община Белоградчик. Концесията е предоставена за срок от 25 години, като концесионният договор е влязъл в сила от 2000 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай