Отпадна идеята за глоби на медиите в предизборната кампания

Отпадна идеята за глоби на медиите в предизборната кампания | StandartNews.com

София. Обществените медии няма да бъдат глобявани, ако по време на предизборна кампания излъчат или публикуват материали, накърняващи "добрите нрави", името и достойнството на кандидати.

Предложението към законопроекта за нов Изборен кодекс бе направено от депутати от ГЕРБ, но част от представителите на управляващите бяха склонни да го подкрепят. Глобите щяха да се налагат неясно как от ЦИК, а медиите щяха да имат право да обжалват наказанията пред съда. От ГЕРБ оттеглиха идеята на заседанието на комисията по Изборния кодекс в петък, предаде БГНЕС.

Остава обаче задължението всяка медия да публикува или да излъчва незабавно право на отговор от засегната страна без редакционен коментар. Също така всеки засегнат от публикация може да търси правата си по съдебен път.

Депутатите от временната комисия по Изборния кодекс се обединиха около решението с каква бюлетина да се гласува, макар да отложиха окончателното решение.

Консенсусният вариант е бюлетината да е интегрална и с възможност избирателят да използва преференция. В бюлетината обаче няма да бъдат изписани имената на кандидат-депутатите. Преференцията ще се отбелязва с изписване на номера на предпочетения кандидат от листата в квадратче срещу името на избраната формация. Имената и номерата на кандидат-депутатите ще бъдат поставени на видно място в изборните секции и в тъмната стаичка за гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай