Откъде е дошъл дронът край Тюленово? Версия на бивш министър

Говори Ангел Найденов

Откъде е дошъл дронът край Тюленово? Версия на бивш министър | StandartNews.com

Дронът, или случилото се с него, не е повод да се иска оставка на министъра на отбраната. Има деградация на тези искания за оставка. Ясно е, че при тези сериозни различия с парламентарно представените сили, искането на оставката му по няколко пъти на седмица ще е част от политическата активност. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов.

По думите му трудно може да се каже откъде е дошъл дронът, предвид останките, изхвърлени на брега от течението, без да се знае от дни или седмици и след като не е засечен полетът и посоката.

"Може да се предполага с голяма доза вероятност, че става дума за украински дрон, който не е от специализираните бойни дронове, предназначен за изстрелване на ракети или бомби. По-скоро е модификация, твърде импровизирано беше прикрепването на боеприпасите, поне два, единият с установен вид. Вероятно по корпуса на летателното средство има някакви знаци, които могат да подскажат произхода", коментира Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той анализира и кадрите, на които се виждат хора, които обикалят около останките на брега, единият с цигара, другият - в опасна близост до летателния апарат: "Изглеждаха доста нелепо на кадрите, по всяка вероятност подходът им изглеждаше доста лежерен, това е преценката на хора с опит, може би е продукт на тази рутина. Те са хора, които едва ли биха си играли със своя живот и здраве." 

Бившият военен министър припомни данните, изнесени от Тагарев, че за 2020-2022 г. са унищожени 731 боеприпаса, а от началото на година - 127 боеприпаса.

По думите му от началото на войната има рискове за корабаплаването в Черно море.

"Черно море от началото на войната е арена на пряк сблъсък, имаме военни действия, които се предприемат по отношение на търговското корабоплаване и пречки, които се създават за търговските маршрути. Съществуват преки рискове за корабите, товарите и екипажите", заключи бившият министър на отбраната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай