Отказаха на БСП връщане на блиц-контрола

Премиерът Бойко Борисов няма да бъде викан всяка сряда в парламента

Отказаха на БСП връщане на блиц-контрола | StandartNews.com

Мнозинството в парламента отхвърли внесените от "БСП за България" промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за възстановяване на т.нар. блиц-контрол с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се".

От опозицията предлагаха министър-председателят и заместниците му да са длъжни да се явяват поне веднъж в месеца в парламента да отговарят на актуални въпроси на народни представители, каквато форма на парламентарен контрол съществуваше в 42-то и 43-то Народно събрание. От левицата искаха премиерът да се явява в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец и да отговаря на устни въпроси, като всяка парламентарна група да може да задава по два въпроса, а независимите депутати да имат право на общо две питания. Предвиждаше се, ако Бойко Борисов отсъства, да се определя друга дата в месеца, когато да дойде.

"Това, че криете премиера е ясно на всички. Вие преди време дори гласувахте да няма излъчване на живо по националния канал. Въпросите, които са отправени към него тук, са от първостепенно значение. Никой не го вика за водопроводите и тръбите. Има още една причина да не го викате, защото когато той - Бойко Методиев Борисов, дойде тук, ви казва директно от трибуната какво да правите и как да гласувате, както го прави от кабинета си. И на вас затова ви става неудобно и не го викате", обърна се към колегите си от управляващата партия червеният депутат Иван Ченчев.

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, известен с острия си език, обаче отвърна:

"Доста време кандидатите от опозицията развиваха темата, че ние сме нотариат и удряме печати на всичко, което изпрати като заповед премиерът Борисов. Самият кандидат за кмет на София - г-жа Манолова, обаче призна, че ние в парламента сме я избрали за омбудсман. Ето ги двойните стандарти - когато избираме човек от червените, нищо не се казва, но когато трябва да приемем закон на управляващите, сме нотариат. Казвате, че парламентарната ни демокрация е в криза и си беше една парламентарна агония и голяма грешка напускането ви на парламента. Аз съм излизал от парламента, но тогава имахме кауза. А вие за какво? За осми пореден път губите изборите в парламента. Но то няма и друг в Европа, освен Ангела Меркел и Виктор Орбан да спечели изборите осем пъти. Трябва да възприемем унгарския модел след 2012 г. и да заседаваме на сесии. Това е моето мнение. Не ангажирам групата на ГЕРБ с него. Не трябва парламентът да е постоянно действащ орган и постоянно да се изменят закони".

От "Атака", които макар да бяха изключени от "Обединени патриоти", заявиха, че подкрепят управляващите, този път обаче заеха друга позиция:

"От "Атака" ще подкрепим предложението. Блиц контролът бе един от най-добрите инструменти на парламента. Опозицията иска да се въведе отново, за да може по-често премиерът да идва и да отговаря на въпроси. Проблемът обаче е, че и много министри също от месеци не са се явявали да отговарят на въпроси", каза вече независимият депутат Павел Шопов.

Намеси се и лидерът на "Воля" Веселин Марешки:

"Какво става, ако сме го извикали на 27-и, а има важна тема дни преди това? Как ще го извикаме?", попита той и подчерта, че когато премиерът дойде след вечи миналото събитие, няма да може да се дискутира и по-скоро ще трябва той да направи обзор.

"Факт е, че когато сме викали премиера за нещо важно, той винаги е идвал тук. А какво става колеги, ако пак решите да напуснете отново парламента за няколко месеца? Не ни натоварвайте с колегите ми от "Воля" да седим тук и да си слушаме премиера като опозиция. Ще го подкрепим, щом е толкова важно, но сега има други теми - обществото днес събира капачки за здравеопазване, а утре ще събира найлонови пликчета за образование", обърна се и Марешки към социалистите.

Накрая депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов уточни, че от началото на парламентарната сесия има 26 въпроса и питания към Борисов, но проблемът бил, че не съответстват на правилника. Според него те трябва да са актуални и за политиките, които правителството води.

"Ето, че той е идвал да отговаря, а вас ви нямаше в началото на годината три месеца", подчерта бившият зам.-вътрешен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай