Oтхвърлиха ветото на Плевнелиев върху закона за МВР

Oтхвърлиха ветото на Плевнелиев върху закона за МВР | StandartNews.com

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за МВР бе отхвърлен от Комисията по вътрешна сигурност. Това съобщи след изслушването си в Комисията министър Цветлин Йовчев, предаде БНР.

„Определено съм доволен, защото този закон беше много важен и трябва да бъде приет. Важно е в момента за стабилността на системата на МВР. Както споделих пред членовете на комисията, в последните месеци видяхме, че МВР е един от основните фактори на стабилност в държавата. В този момент е изключително важно ние да оставим да стабилизираме системата и процесите да вървят нормално", коментира Йовчев.

Запитан за протеста на синдикалните лидери Йовчев обясни, че това е било във връзка с текст, с който се налага ограничение в представителството в съвета за социално партньорство, като е на мнението, че могат да се изразят аргументи „за" и „против".

Относно смисъла от този закон, след като следващото мнозинство може да прекрои това, което са написали сега, министърт заяви: „Мисля, че всяко следващото мнозинство, ако се загледа внимателно в текстовете на закона, ще намери много рационални неща. Лично мисля и вярвам, че няма да се стигне дотам, че следващото мнозинство да тръгне и да прекроява закона".

"Със Закона за МВР се постигат няколко много важни неща. На първо място МВР няма да има никаква възможност да бъде превърнато в машина за репресии. Министерството беше така, че можеше да бъде превърнато в такава машина, поради възможността на министъра на МВР да оказва контрол и въздействие върху всички процеси", добави той.

„Този закон решава въпроси с това, че наистина ще има ясно разграничение между функциите на политическото и професионалното ръководство, което е изключително важно. Нека градим професионална администрация, а министъра да се занимава с политиките", апелира министърът.

Последва обяснение, че този закон решава изключително важни въпроси, които са свързани с условията на труд на служителите на МВР. „Това е много важно. Тези служители работят при изключително тежки условия и ниско заплащане. Не може да реализираме нито една от политиките успешно, ако не подобрим съществено условията на труд на тези хора", твърдо заяви той.

Йовчев заяви, че се гони друг модел на кариерно развитие на служителите, защото моделът, който е в момента, не работи и изключително затруднява системата, конкурси се провеждат по няколко месеца, които се провеждат по начин, по който не гарантира изцяло прилагането. "Няма смисъл от това. Нямаме ефективни механизми на база на които да определим критериите, по които да се извършва кариерното развитие. Не на последно място с новата структура, която задаваме, ще имаме по-ефективно управление на системата и по отношение на комуникация, и по отношение на комуникационно взаимодействие", изтъкна Йовчев.

„Този закон изчиства явни несъвършенства на предишния закон. Имахме пълно объркване по отношение на функции, задачи. Този законопроект много по-точно, правилно урежда нещата", заяви Йовчев.

"Направихме много неща в рамките на този закон. Ще дадем пресконференция следващата седмица, в която в детайли ще ви запозная какво сме направили, кое успяхме да свършим, кое не успяхме. Дори в момента, независимо от политическата ситуация, ние работим активно и до края на тази седмица ще са готови четири от петте програми", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай