От утре започва транспортирането на бюлетините по страната

От утре започва транспортирането на бюлетините по страната | StandartNews.com

София. От утре започва транспортирането на бюлетините по страната. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция във връзка с протичането на изборите на 5 октомври.

Бюлетините ще се транспортират под строг контрол, каза Цветозар Томов, също говорител на ЦИК и сравни процедурата с транспортиране на ценни книжа от печатницата от БНБ. „Бюлетините се съхраняват в печатницата на БНБ до момента, в който по график трябва да бъдат транспортирани в съответната област", обясни Томов. Съставя се протокол, който се подписва от представител на печатницата и представител на всички отговорни институции-ЦИК, РИК, областните администрации на Министерство на финансите и МВР, добави той, цитиран от "Фокус".

„След това транспортирането на изборните книжа става в запечатани камиони с полицейска или жандармерийска охрана. Не е възможно по никакъв начин да се транспортират нелегално бюлетини или да се взимат количества от тях", каза още Томов и заяви, че оттам насетне бюлетините отиват под контрола на областните администрации и РИК и се разпределят по секции.

Представителите на ЦИК уточниха, че точният график на разпределяне на бюлетините по страната няма да бъде съобщен, за да не изтече информация, от която могат да се възползват "злонамерени лица".

Изборният ден на 5 октомври ще започне в 6.00 часа, каза от своя страна говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни кой точно има право да присъства в изборното помещение - членовете на СИК, кандидати за народни представители, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, по един застъпник за една кандидатска листа, представител на медиите, наблюдатели и избиратели.

От комисията разясниха и кой има право да бъде дописан в избирателните списъци: от списъка на заличените лица – лицата, за които е отпаднало основанието за заличаване, с постоянен адрес на територията на секцията, но пропуснати в списъка, с увредено зрение или затруднения в придвижването, с удостоверение за гласуване на друго място, ученици или студенти редовно обучение.

Как ще протече гласуването

Избирателят трябва да се легитимира с документ за самоличност– лична карта или паспорт. Член на СИК сверява данните му в избирателния списък. Член на СИК откъсва пред избирателя една бюлетина от кочана и поставя един печат на гърба й. сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя. Избирателят взема бюлетината и влиза в кабината за гласуване. Избирателят отбелязва своя вот с химикал, пишещ със син цвят със знак Х или V.

Бюлетината се сгъва по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволява да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл. Избирателят излиза от кабината и подава сгъната бюлетина на член на СИК, който сверява номера й в долния десен ъгъл с номера върху кочана. При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в избирателната кутия.

Когато избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора, но само веднъж. Сгрешената се унищожава с надпис „Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се описва в протокола на СИК. Сгрешената бюлетина не участва при отчитането на изборния резултат, уточни Нейкова.

Сгрешената бюлетина, с показан вот, заснет вот и несъостветстващ номер с кочана на бюлетина, не се пуска в урната, допълниха още от ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай