Остър спор! ГЕРБ и "Промяната" в стълкновение заради КЕВР

Решението на Конституционния съд лиши Станислав Тодоров от всичките му правомощия

Остър спор! ГЕРБ и "Промяната" в стълкновение заради КЕВР | StandartNews.com

Решението на Конституционния съд от вчера на практика направи така, че Станислав Тодоров губи всичките си правомощия. Той има най-много 18 дни на поста – решението на съда трябва да излезе в Държавен вестник в максимален срок от 15 дни и влиза в сила 3 дни след обнародването му.

„Хаосът е факт. Той има предистория. През последните седем месеца ние сме свидетели на една управленска и експертна немощ. С лека ръка управляващите, които се самопровъзгласиха за борци с корупцията, сами си сложиха етикети, че те са честни и почтени, погазват законите и Конституцията на страната”, заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя припомни, че още през февруари от ГЕРБ-СДС са предупредили, че изборът тогава за нов председател на Енергийния регулатор е противоконституционен и ще доведе до хаос в един от най-важните сектори за страната ни.

По думите й опозицията не спекулира с темата – решенията на КЕВР наистина били уязвими. „Всяко едно заинтересовано лице може да обжалва решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране”, твърди Петкова. Бившият енергиен министър обясни, че при такава ситуация се прави проверка. Ако при нея се установи, че в конкретен казус гласът на председателя на КЕВР е бил решаващ, взетото решение може да бъде обжалвано.

„Всички действия, които този председател е предприел от деня на избора му до произнасянето на Конституционния съд, са абсолютно нелегитимни – назначения, уволнения. Все едно този председател не е съществувал”, категорична е Теменужка Петкова.

Тя алармира, че цената на природния газ за август не може да бъде приета, защото Комисията няма легитимен председател. Депутатът от ГЕРБ-СДС коментира и работата на „Булгаргаз”. „Той беше длъжен, съгласно закона за енергетиката, до 10 юли да предостави информация за прогнозната цена на природния газ за месец август. Това, разбира се, не беше направено. Тези хора системно нарушават закона. Те не изпълняват тези свои законови ангажименти и българският бизнес, българските потребители на природен газ отново няма да имат яснота как и на каква цена ще произвеждат продукцията си”, подчерта Петкова.

По думите й причината е много ясна и изпълнителният директор на „Булгаргаз” много ясно е заявил, че страната ни няма сключени дългосрочни договори за доставка на природен газ. „До края на годината България е без осигурени количества природен газ”, алармира бившият министър на енергетиката.

Процедурата за избор на нов председател на КЕВР ще бъде задвижена веднага щом това е възможно, увери обаче депутатът от „Продължаваме Промяната” Владимир Табутов.

„Задвижваме процедурата, но тя може да стартира след обнародването на решението на КС в държавен вестник. Очакваме това да се случи във вторник и сме готови да свикаме извънредна комисия по енергетика, за да приемем правила за избор на председател на КЕВР”, каза Табутов също пред Нова телевизия.

Ако се стигне до служебно правителство, а председател още не е избран, това ще ни постави в „патова ситуация”, смята още депутатът.

„КЕВР не може да заседава в намален състав. Наша обща отговорност е да стартираме процедурата”, каза той. Самата процедура по избор може да отнеме от 7 до 10 дни.

„Не сме обсъждали имена, но нямаме притеснения г-н Тодоров отново да е нашата кандидатура”, каза още Тамбуров.

Той обясни, че няма проблем с решенията на КЕВР за цените по времето, когато Тодоров е бил начело на комисията. „Те са били взимани единодушно. Едноличните решения, които като председател е взимал, могат да бъдат сезирани”, каза Тамбуров.

Относно доставките на газ, депутатът каза, че ще има по договора с Азербайджан. „Договорът ни е за 1,5 милиарда. В зависимост от температурите през зимата, консумацията е между 3-3,5 милиарда. Трябва ни още. Затова Кирил Петков води тези преговори”, каза зам.-председателят на ПГ на ПП.

Той увери, че газ за парно ще има. „Договореният газ ще се ползва приоритетно за домакинства, болници и обществени сгради. Бизнесът ще пострада, ако няма газ, не и домакинствата”, каза Тамбуров.

Относно прекратяването на меморандума с Gemcorp и обвиненията на опозицията, че това може да доведе до арбитраж и искане на неустойки, Тамбуров каза, че това категорично не е вярно.  „Няма неустойки, няма отговорност от страна на българската държава, нито от другите страни по договора”, заяви Тамбуров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай