Още 438 хил. лв. за заплати в ДКЕВР

Още 438 хил. лв. за заплати в ДКЕВР | StandartNews.com

20 млн. лв. отиват за пострадали от наводнения общини

София. Служебният кабинет отпусна допълнително 438 хил. лв. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С тях ще бъдат платени разходите по одитите в електроразпределителните дружества, извършени по-рано тази година, както и текуща издръжка на служителите.

"Заради одитите в Енерго-Про, ЧЕЗ България и ЕВН България в ДКЕВР са останали без пари за заплати за ноември и декември", посочи след заседанието вицепремиера Екатерина Захариева. "Средствата за заплати са изхарчени предварително, както се случва и в други ведомства", уточни тя. По думите й без актуализация на бюджета плащанията в различни системи са под въпрос. За пример Захариева даде зимното почистване.

Правителството одобри и близо 20 млн. лв. допълнителни разходи и трансфери за преодоляване на последиците от бедствия. На пострадалите общини ще бъдат преведени малко над 19 млн. лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие и на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните (Смолянско), които бяха засегнати от обилния мокър сняг и интензивните валежи от дъжд на 25 октомври, авансово ще се предоставят средства в размер на 70% от заявените разходи.

Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи. Други 950 000 лв. ще бъдат дадени за обезопасяването на пътя до симитлийското село Градево. Дясната лента на шосето за Банско, Разлог, Гоце Делчев и ГКПП Илинден - Ексохи се отцепи и рухна в реката след интензивните валежи през октомври. 116 хил. лв. пък ще получи Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" за разплащане на неотложните текущи разходи, реши правителството.

Регулатор чака мерки срещу скок на тока

За сградна инсталация трябвало да плащат всички

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) очаква от новото правителство мерки срещу поскъпването на тока. Това съобщи председателят на регулатора Светла Тодорова. ДКЕВР предприема политика срещу промяна на цените на електроенергията и ще изчака държавните институции да предприемат действия за предоговаряне на договорите с ВЕИ-централите и двете американски централи в комплекса "Марица изток".

Увеличението на цената на тока от 1 октомври беше максимално допустимото и сега се очакват други мерки. Нека видим какво ще направят парламентът и правителството, каза Светла Тодорова и посочи като пример промяна в законодателството по отношение на ВЕИ-сектора, което зависи единствено от Народното събрание. Тодорова беше категорична, че няма да има повишение на цената на тока от топлофикациите.

ДКЕВР работи активно за изготвяне на указания към топлофикациите как да реагират на искания за отказ от такса "сградна инсталация", заяви още Тодорова. Недоразумението идва от европейска директива, според която гражданите не трябва да плащат услуга, която не са искали. Евгения Харитонова от ДКЕВР припомни, че има решение на Конституционния съд, според което сградната инсталация е обща и гражданите имат задължение да плащат разходите за нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай