Осем бизнес акули били агенти на ДС

Осем бизнес акули били агенти на ДС | StandartNews.com

София. Осем известни бизнесмени се оказаха агенти на Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата сред 44 души от ръководството на работодателската организация на едрия капитал у нас КРИБ.

Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски е бил агент с псевдоним Митко. На него столична община се гласеше да подари повече от 2 милиона лева под формата лихви по договор, който иска да развали. Грешката беше хваната от кметът Йорданка Фандъкова в последния момент.

Столарски е вербуван през 1988 г и не е ясно кога е свален от оперативен отчет.

Сред другите бизнесмени са собственикът на "Арома" Лукан Луканов и директорът на "Албена" Красимир Станев. Той е имал псевдоним Борис.

Основателят на "Домейн Бояр" Маргарит Тодоров също е с агентурно минало. Той е с псевдоним Николов. Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев пък е работил за ДС като агент под псевдонима Стефанов.

Илиян Василев председател на "Делойт България" се е подвизавал като агент с псевдоним Сашо-11. Директорът на ЕЦЕ Проджектмениджмънт Пламен Илчев пък е с два псевдонима Пирински и Балканев.

Седемте бизнесмена са проверени в качеството си на членове на УС на КРИБ. Последният агент от КРИБ - Евгений Иванов, е бил разследван като член на Надзорния съвет на КРИБ.

Той е бил щатен служител на Първо главно управление и бивш посланик на България в ЕС (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.

Комисията по досиетата вече обяви резултатите от проверките си и в други работодателски организации. В Българската търговско-промишлена палата има 22-ма агенти от 114 проверени. Сътрудници на ДС се оказаха както предишният председател на УС на БТПП Божидар Божинов, така и сегашният Цветан Симеонов.

В БСК бяха проверени 94 души, а 13 от тях се оказаха агенти - включително и председателят Божидар Данев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България проверката обхвана 33-ма, а откритите агенти бяха шестима. В Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" сред 29 души агенти се оказаха двама – Камен Манев и бившия депутат от БСП Пламен Ранчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай