Петък,

Осем бизнес акули били агенти на ДС

От: Failed to load user -
13230
Осем бизнес акули били агенти на ДС
A
A
A

София. Осем известни бизнесмени се оказаха агенти на Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата сред 44 души от ръководството на работодателската организация на едрия капитал у нас КРИБ.

Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски е бил агент с псевдоним Митко. На него столична община се гласеше да подари повече от 2 милиона лева под формата лихви по договор, който иска да развали. Грешката беше хваната от кметът Йорданка Фандъкова в последния момент.

Столарски е вербуван през 1988 г и не е ясно кога е свален от оперативен отчет.

Сред другите бизнесмени са собственикът на "Арома" Лукан Луканов и директорът на "Албена" Красимир Станев. Той е имал псевдоним Борис.

Основателят на "Домейн Бояр" Маргарит Тодоров също е с агентурно минало. Той е с псевдоним Николов. Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев пък е работил за ДС като агент под псевдонима Стефанов.

Илиян Василев председател на "Делойт България" се е подвизавал като агент с псевдоним Сашо-11. Директорът на ЕЦЕ Проджектмениджмънт Пламен Илчев пък е с два псевдонима Пирински и Балканев.

Седемте бизнесмена са проверени в качеството си на членове на УС на КРИБ. Последният агент от КРИБ - Евгений Иванов, е бил разследван като член на Надзорния съвет на КРИБ.

Той е бил щатен служител на Първо главно управление и бивш посланик на България в ЕС (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.

Комисията по досиетата вече обяви резултатите от проверките си и в други работодателски организации. В Българската търговско-промишлена палата има 22-ма агенти от 114 проверени. Сътрудници на ДС се оказаха както предишният председател на УС на БТПП Божидар Божинов, така и сегашният Цветан Симеонов.

В БСК бяха проверени 94 души, а 13 от тях се оказаха агенти - включително и председателят Божидар Данев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България проверката обхвана 33-ма, а откритите агенти бяха шестима. В Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" сред 29 души агенти се оказаха двама – Камен Манев и бившия депутат от БСП Пламен Ранчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички