Орешарски: Взимаме мерки за намаляване на контрабандата

Орешарски: Взимаме мерки за намаляване на контрабандата | StandartNews.com

София. Предвиждат се сериозни мерки за преодоляване на контрабандните канали и за укриване на ДДС, не само на вътрешния пазар, а и в общностното плащане. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред Американската търговска камара. Ще бъде активизирана ролята на държавата като гарант за икономически растеж, за намаляване на административната тежест за бизнеса, засилване на регулацията във финансите и създаване на предпоставки за икономическо развитие, допълни още Орешарски.

Възстановено е изцяло плащането на ДДС на бизнеса в края на миналата година - нещо, което не се е случвало в последните години, изтъкна премиерът.

"Нашата икономика все още носи белега на глобалната икономическа криза и на 5-годишната рецесия. Но държавата ни си поставя за задача и прави всичко възможно в последните 7 месеца и с бюджета за следващата година да постигне икономически растеж през 2014 г.", каза още Пламен Орешарски пред представителите на камарата.

"Държим на приемствеността, затова ще продължим да работим по политиките, провеждани през последните 15 години, подчерта премиерът. Преди пет години страната ни влезе в глобалната икономическа криза при доста по-висока финансова стабилност", каза още той. И уточни, че днес публичните финанси са гарантирани, банковата ни система е стабилна, а паричният съвет действа.

Правителството е облекчило поне 100 лицензионни режима през 2013 г. и през настоящата има планове да облекчи бизнеса с още толкова, стана ясно от думите на Орешарски.

Правителството ще засили подкрепата си към малкия и средния бизнес и ще създаде предпоставки за възстановяване на стари и нови предприятия. "Ориентирани сме към експортния бизнес, заяви още Орешарски.

България ще спечели от активизиране на двустранните отношения. Това ще подобри износа ни за САЩ и ще увеличи технологичния внос у нас, добави министър-председателят. Ще продължим да подкрепяме търговските взаимоотношения в рамките на възможностите си, в рамките на ЕК, добави още той.

Правителството продължава да работи за сътрудничество с всички сектори на енергийния пазар, с което цели подобряване на енергийната система, каза премиерът. На запитване защо има неясноти около някои големи енергийни проекти, Орешарски отговори, че не вижда нищо неясно. "Имаше един търг по Южен поток, който отменихме. Единственото неясно е 5-часовият ми разговор с шефа на "Газпром", но той никога няма да стане ясен", уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай