Орешарски: Важно е какво правим оттук нататък

Орешарски: Важно е какво правим оттук нататък | StandartNews.com

София. "Винаги може да се спори относно различни параметри. Струва ми се, че ние наистина се намираме в сравнително най-тежката ситуация от началото на прехода. Принос за това има не само неблагоприятната външна среда, но и вътрешната – като състояние на големите компании, стопанския бизнес, стопанска активност, затрудненията пред малкия и среден бизнес", заяви министър-председателят на България Пламен Орешарски в предаването Панорама на БНТ.

"Раждаемостта е може би най-ниската в последните може би 100 години. От тази гледна точка ситуацията не е никак добра. Важно е да идентифицираме добре нашите слабости като общество, икономика и да се заемем стъпка по стъпка с тях. Важно е какво правим оттук нататък", обясни Орешарски.

"Състоянието на икономиката е лошо. Например НЕК в момента е в колапс, липсват му няколко милиарда, близко е до технически фалит. За да можем да предприемем стъпки, трябва да видим къде са дупките и къде сме стъпили в началото, например дупките в енергетиката – цялата енергетика е в колапс", посочи министър-председателят.

"За „Белене" досега съм казал, че ще трябва да се актуализира анализа на този проект, за да се вземе адекватното решение. Той е голям, мащабен проект и неговото решение ще окаже влияние на цялостното състояние на енергетиката", заяви Орешарски.

За позицията на България по отношение на Хизбула, Орешарски посочи: „По никакъв начин България не преразглежда позицията за Хизбула. Ние сме евроатлантическа страна и държим на нашето партньорство. Наши основни партньори са евроатлантическите страни"

Премиерът заяви, че в икономически аспект е добре да развиваме отношенията с бързо развиващите се страни от групата BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Юфна Африка - бел.ред.). Но Орешарски подчерта, че политически ние сме евроатлантически ориентирани.

"В Европа често развитието е по-динамично отколкото ни се иска, така че всички реформи трябва да се ревизират. Оставам с впечатлени, че МВР досега е била в най-доброто си състояние, а с тези промени, които се предвиждат ще стане по-зле. Очевидно е, че МВР се нуждае от промени, още повече на фона на практиките от последните 4 години, някой инструменти бяха прекалени. Толкова много критики към някои служители не е имало. Аз ще продължавам да твърдя, че трябват реформи за МВР и да се обърне внимание на битовата престъпност. Не само по отношение на МВР е нужно да има реформи, а и за други цикли. Нуждаем се от повече промени и в други цикли", обясни Орешарски.

"В сектора на образованието започнаха реформи, но след началото на реформата нищо не е направено. Ще продължим да актуализираме стандартите, за да ги адаптираме към нуждите на всяко едно училище. В здравеопазването реформата беше стартирана началото на 90-те години, но не беше продължена. Спешните реформи са свързани с ценообразуването на лекарствата и спешната помощ, чието състояние е плачевно. Трябва да видим и как да регулираме достъпа на гражданите до лечебните заведения и как да прекратим източването на Здравната каса. Това са въпроси, които предстоят да се разглеждат. Някои от по-тежките реформи би трябвало да стартират следващата година с новото бюджетиране", добави министър-председателят.

"Конфронтацията е най-лошият спътник на развитието, а последните няколко години тя се върна по необясними причини. Трудно е да се каже, че има управление само с плюсове или само минуси. Емоциите никога не са били добър съветник, емоционалните решения като правило са неустойчиви, а като цяло грешни. Човек не може да води политика срещу хората, тя трябва да обединява хората", каза Орешарски.

"Последните седмици говорех много за възможността да се насърчи икономическото развитие и предприемачеството. Що се касае до данъците, нашата данъчна система е една от най-добрите. Когато поех мандата 2005 година, данъчното облагане стоеше като един от първите пет нерешени въпроса, сега е извън първите десет нерешени въпроса", обясни Орешарски.

"Ние имаме едни от най-ниските данъци, но и едни от най-ниските заплати. Няма ги инвеститорите, и местните, и чуждите, това е притеснително. Иска ми се да сме държава, която привлича с висококвалифицирани кадри. Трябва да подобрим конкурентоспособността. Това трябва да е основната цел, когато ще финализираме споразумението за партньорство с Европейския съюз", каза още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай