Орешарски: Въпросите за оставка и избори са към партиите

Орешарски: Въпросите за оставка и избори са към партиите | StandartNews.com

София. „Въпроси за оставки, за предсрочни избори са в правомощията на парламентарно представените партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт, когато премиерът няма своя политическа партия".

Това коментира премиерът Пламен Орешарски при среща с граждански организации.

„Всеки кабинет, всяко правителството, за да работи се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. Без парламентарна подкрепа не можете да направите нищо", допълни Орешарски.

По думите му също така няма предпоставки за актуализация на бюджета, освен „политико – пропаганда".

„За цената на оставане на правителството – кой знае, бъдещето ще покаже. По същата логика може да се зададе въпрос за цената на предсрочно освобождаване. Няма нито един параметър – макроикономически, фискален, който да е по-лош в сравнение със средата на миналата година. Има някои, които не са по-добри или се колебаят около стойностите от миналата година", посочи Орешарски.

Той обаче отчете, че някои сектори с в по-добро, а други в по-лошо състояни. По думите му такъв е случаят с енергетиката.

„Знаете ли как щеше да стане в идеално състояние? Ако миналата година бях удовлетворил исканията за 20 % увеличение на цените", смята министър – председателят.

Другата проблемна сфера е здравеопазването и конкретно Здравната каса и лекарствената политика

„Дефицитът, който заварихме през миналата година, оказва влияние и върху текущия дефицит. За съжаление върху този ефект влияе вероятно по-мудната работа на администрацията, правителството ни, без законови изменения не могат да се въведат дисциплиниращи мерки. Не бяхме достатъчно настоятелни тук и виждам, че нещата не са добри", заяви премиерът.

"Ще търсим допълнително пренасочване на бюджетните средства, за да подпомогнем спешните ремонти, които трябва да се направят след бедствията в Добрич и Варна", заяви Орешарски и напомни, че всички засегнати имат право на еднократна помощ.

"Ще направим преструктуриране на търговските представителства в чужбина", каза премиерът и поясни, че ще бъдат разкрити нови в Близкия изток и ще бъда закрити представителства в ЕС, тъй като имаме свободен пазар.

По думите му консолидацията на обществото в средата на миналата година е била на пределно ниско равнище и досега не е много напред.

„Не се справихме за една година, което е критика към нас, но аз никога не съм си представял, че ще се справим за една година", посочи още Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай