Орешарски: Страхувам се, че хипотезата ми за оградата е вярна

Орешарски: Страхувам се, че хипотезата ми за оградата е вярна | StandartNews.com

София. Страхувам се, че хипотезата ми, че сметката за оградата по българо-турската граница си заслужава да бъде проверена, е била вярна. Това обяви в парламента премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос, свързан със средствата за изграждане на съоръжение по българо-турската граница.

 

Той поясни, че е наредил проверка проверка от инспектори, които да проверят целесъобразността и към края на миналата седмица е имало предварителен вариант на доклад.

 

 „Разпоредих и допълнителни проверки, в това число и по-детайлен анализ на виновните длъжни лица. Отпуснати са не 22 милиона, а 9,6 милиона при условие, че се разплащат само при проверени разходи. Сумата от 22 милиона вероятно включва целия пакет мерки, които бяха докладвани", заяви премиерът.

 

„Взехме решение да бъде изградена преградна стена върху част от границата, където има най-трудна видимост – при това спешно, защото такъв тип задачи трудно подлежат на съмнение дали са спешни или не. Аз мисля, че е доста спешно. Очакваше се то към днешна степен да бъде или в голяма степен на готовност или даже готово. Ако армията беше тръгнала по стандартните членове на ЗОП, щяха да се прибавят още няколко месеца. Това не значи, че е извън закона. ЗОП регламентира съответни процедури. От доклада ще стане ясно дали са спазени тези членове. Процедурата е по други членове по Закона на ЗОП, които също са на вниманието на инспектори", обясни Орешарски. „Надявам се в следващите няколко дни ще имаме доклада на разположение", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай