Орешарски се готви за маратон

Кандидатът на БСП предупреждава хората да не чакат бързи резултати

Орешарски се готви за маратон | StandartNews.com

София. Кандидатът на БСП за премиер Пламен Орешарски очевидно се готви за маратон в изпълнителната власт, а не за къс спринт.

"Никога не се готвя за къси спринтове. Най-спешните мерки са с хоризонт 6 месеца", каза той пред Нова телевизия.

Краткосрочните мерки са направени така, че да обхващат един бюджетен период. Но в плана Орешарски има и политики, за реализацията на които са нужни повече от 4 години, стана ясно от думите на финансиста.

"Аз мога да издържа дълго, зависи от обстоятелствата, доколкото мерките ще дадат резултати. Това ще предопредели цялостния ход на едно евентуално следващо управление", каза Орешарски. ПО думите му "ситуацията в страната никак не е добра и при една такава ситуация има много тенденции, които трябва да се пресекат. Сред обществото ни в последните години има една нетърпимост и припряност. Аз се притеснявам от очакванията на хората. Няма как много бързо да се усетят позитивите", добави той.

"Струва ми се важно, да разсечем негативните тенденции – поскъпване тока и лекарствата, безработицата", посочи кандидатът за премиер. предложенията му.

"Състоянието, в което се намира икономиката в този момент е трудно и не може да се говори за каквито и да е цифри относно повишаването на заплатата. До края на мандата реалистично е да се говори, че минималната заплата ще стигне 450 лв.", заяви Орешарски и предупреди, че заплатата има и други функции и трябва да се внимава те да не бъдат нарушени. Той подчерта, че ще се спазва швейцарското правило при пенсиите. Дори, ако трябва ще се съкращават други разходи, но правилото ще бъде изпълнявано.

Орешарски потвърди и позицията си за нови 250 000 работни места и подчерта, че ще направи всичко, за да бъде тя осъществена. Той заяви, че е готов да преговаря и с ГЕРБ, ако от партията изразят надежда да преговарят с него и да обсъждат предложенията му.

Във връзка с АЕЦ "Белене", кандидатът за премиер заяви, че на централата трябва да се гледа като на икономика. "Ако разчетите на HSBC се потвърдят, трябва да продължи строителството на "Белене". Разумно е наистина да се актуализират разчетите, да се влезе в преговори с "Росатом относно техният иск", поясни Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай