Орешарски разпоредил проверка за "Авиоотряд 28"

До 26 юни ще бъде готов докладът по случая с "Авиоотряд 28".

Орешарски разпоредил проверка за "Авиоотряд 28" | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски е издал заповед, с която Главният инспекторат към Министерски съвет да изготви подробен доклад за „Авиоотряд 28". Това заяви самият той по време на първия парламентарен контрол в 42-ото Народно събрание.

Депутатът от Атака Венцислав Лаков, който е и председател на временната анкетна комисия за полетите на специалната машина по времето на управлението на Бойко Борисов, зададе въпрос към премиера и към военния министър Ангел Найденов по темата.

„Натъкнах се на редица слабости в системата за отчетност на заявките за полети с Авиоотряд 28. Разпоредил съм отстраняване на тези слабости", обясни Орешарски и уточни, че Министерски съвет е похарчил 1 653 699 лв. за периода 1 март 2011 – 31 май 2013 г. Сумата не включва периода преди март 2011 г. , когато авиоотрядът е бил на разположение на Министерство на транспорта, както и полетите по заявка на други ведомства.

Полетите не са завеждани по надлежен ред, каза Пламен Орешарски. Той обясни, че до 26 юни ще бъде готов доклада по случая.

На свой ред министъра на отбраната Ангел Найденов също говори по темета. Той посочи, че ще предостави собствен списък на лицата, които са били транспортирани с „Авиоотряд 28". От първи юли 2009 до 31 декември 2012 г. са изпълнени 67 полетни задачи за 812 325 хил. лв. Те са били за сметка на Министерство на отбраната като тази сума не е ясно дали е възстановена на силовото ведомство.

Предстои да бъдат уточнени всички полети на територията и извън територията на страната при предстояща проверка, заяви още Найденов.

Следващата седмица ще бъдат обявени зам.-министрите и областните управители. Това съобщи за медии министър-председателят. „Министрите са селектирани между повече кандидати, на професионален признак, в това число - препоръчани и от парламентарните сили, които подкрепят кабинета". Така отговори Орешарски на въпрос кой му е препоръчал Цветлин Йовчев за вътрешен министър. На въпрос дали че кандидатурата на вътрешния министър е избор на ДПС, Орешарски каза: „Не го разбирайте така. Това е мой избор".

Във връзка с искането за свикване на консултативния съвет по национална сигурност към президента министър-председателят каза, че предполага, че Росен Плевнелиев ще го уведоми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай