Орешарски призова за скорошни съдебни реформи

Орешарски призова за скорошни съдебни реформи | StandartNews.com

София. "Правосъдната система за нас е изключително важна за осъществяване на програмата на кабинета", каза министър-председателят Пламен Орешарски на среща с Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Премиерът подчерта важността на върховенството на закона като ключови елементи за развитието на демокрацията.

"Вероятно до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебни реформи", каза Орешарски и призова кадровиците да са активни. "За нас е важно да направим стратегия не за пред Брюксел, а за нас самите", каза той.

Премиерът се обърна към членовете на ВСС с призив да продължат заедно в усилията си за налагане на върховенство на закона и защита на правовия ред.

Премиерът трябваше да присъства още в края на октомври, за да разговаря с кадровиците относно недостатъчния бюджет на съдебната власт за следващата година.

Тогава обаче срещата му с шефа на „Газпром" Алексей Милер стана причина визитата да пропадне.

Инициативата за срещата e лично на премиера. През септември от ВСС поискаха догодина да бъдат отпуснати 543 млн. лв., но сумата, заложена в бюджета на съдебната власт, е 434 млн. лв.

Орешарски коментира накратко две от най-горещите теми, които се очаква да бъдат акценти в предсоящия мониторингов доклад за България - случайното разпределение на делата и натовареността на магистратите. Той даде своята пълна подкрепа на Висшия съдебен съвет, обеща и пари за съдебната система по Оперативна програма "Добро управление".

Що се отнася до бюджета, Орешарски каза, че всички очакват повече пари, но това е положението, с което разполага държавата и съвсем накратко обясни онова, което като законодателство се подготвя, свързано с работата на съдебната система, нов Наказателен кодекс, актуализация на стратегията за съдебна реформа, все неща, за които той коментира, че очаква активното участие на магистратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай